Minna Lindgren, Ehtoolehdon pakolaiset. Teos 2014.

Ehtoolehdon mummot muuttavat Hakaniemeen

Minna Lindgren, Ehtoolehdon pakolaiset. Teos 2014.

Minna Lindgrenin Ehtoolehto-sarjan toinen osa kertoo putkiremontista hoitokodissa.  Vanhukset heräävät porien jyrinään ja seinien kaatumiseen. Tavarat on pitänyt pakata tai kuljettaa pois, vettä ei tule eikä mene. Asuminen käy mahdottomaksi.

Näillä mummoilla näyttää kuitenkin olevan varaa tuplavuokriin, sillä Ehtoolehdon kulut juoksevat, vaikka palvelu ei pelaakaan. Hakaniemestä löytyy tilava huoneisto, johon koko tuttu porukka asettautuu. Siellä mummot tutustuvat myös maahanmuuttajamiehiin Muhikseen ja Metukkaan, jotka vaihtavat Siirin kanssa reseptejä ja auttavat vanhuksia.

Ehtoolehdon pakolaiset on kuitenkin huomattavasti sekavampi kirja kuin Ehtoolehto-sarjan ykkösosa Kuolema Ehtoolehdossa. Kirjaan on ympätty valtavasti asiaa: putkiremontin hoidon kaikki mahdolliset puutteet, Helsingin asuntomarkkinat, maahanmuuttajat, rikolliset järjestöt, kaupungin kodinhoitohenkilöstön monenkirjavuus, armomurha, vanhuksen toimiminen toisen vanhuksen omaishoitajana ja ties mitä muuta.

Eli koska monesta asiasta oli vain raapaisu, kirjasta jäi valjumpi maku kuin ykkösosasta. Sinänsä kaikki asiat ovat kertomisen arvoisia, mutta niin isoja, että ne vaatisivat tarkemman käsittelyn. Hienoa oli se, että tuttu kantajoukko, Siiri, Irma, Anna-Liisa, Margit ja suurlähettiläs pitivät yhtä ja kannattelivat eri suuntiin polveilevaa tarinaa. Ja hienoa, että Ehtoolehto-sarjaan on tulossa kolmaskin osa, jossa mummot ilmeisesti asettuvat taas aloilleen.

Ritva Sorvali

 

Ritvan dekkariarvostelut: