24 Hel 2014

Sirpa Tabet, Kaikki kaupan. Crime Time 2013.

Pohdiskelua tutkijoiden moraalista

Sirpa Tabet, Kaikki kaupan. Crime Time 2013.

Sirpa Tabet on tarttunut seitsemän vuoden tauon jälkeen isoon aiheeseen, tutkimusten luotettavuuteen tai ostettavuuteen. Kirjan keskeisimmät henkilöt ovat joko tutkijoita tai eläinlääkäreitä, ja yhtenä aiheena ovat epämääräisesti kuolleet eläimet. Tosin ihmisiäkin kuolee tapahtumien tiimellyksessä.

Keskushenkilö Meri on eläinlääkäri ja asuu yhdessä 75-vuotiaan äitinsä kanssa. Äidin elämäntyyli, ystävät ja tekemiset ovat kiintoisa osa kirjaa. Meri itse on leski ja joutuu tutkimaan työkaverinsa kuolemaa ja tekemisiä. Vähitellen sekä Meri että tämän äiti joutuvat pakoilemaan epämääräisiä varjostajia.

Tämän kirjan yksi ongelma on se, että sen koukut harovat liian moneen suuntaan. Näitä suuntia ovat muun muassa Merin eläinlääkäriklinikka, kuolleen lääkärin vaimot ja muut sukulaiset, alan lukuisat tutkijat, ulkomaiset yhteistyökumppanit Sveitsissä,  kiinalaiset varjostajat ja ties mitä muita vielä näiden lisäksi. Poliisit ilmaantuvat aina välillä mukaan kuvioihin. Eli henkilöitä on ainakin minulle liikaa, kymmenittäin.

Käsittääkseni Sirpa Tabet pohtii sitä, kuinka kenenkin moraali kestää, jos joku tarjoaa paksua setelinippua. Voiko tuolloin vaieta jonkin lääkeaineen haittavaikutuksista tai muista haitallisista ominaisuuksista? Kumpi on kenellekin tärkeämpää, yksityinen etu vai yhteinen etu ja samalla tieteen eteenpäinmeno?

Tärkeitä kysymyksiä. Mutta melkoisen henkilömäärän takia iso asia tavallaan hukkui liiallisen aineiston syövereihin.

Ritva Sorvali      

Ritvan dekkariarvostelut: