7 Tam 2014

Matti Rönkä, Levantin kyy. Gummerus 2013.

Levantin kyy päästää Viktor Kärpän pahasta

Matti Rönkä, Levantin kyy. Gummerus 2013.

Levantin kyy on ovela jännitysromaani, jossa eri juonenmutkat kohtaavat kirjan traagisessa lopussa. Erittäin hyvin Rönkä näyttää mihin aseiden mukana kuljettaminen ja toisaalla holtiton uhoaminen voi johtaa. Levantin kyy on nimittäin ase, joka kulkee päähenkilön Viktor Kärpän mukana ja joka aina aika ajoin otetaan esille ja jolla tarinan aikana myös uhataan toista ihmistä. Ja kuten jo Tsehov neuvoi, jos asetta tällä tavalla pidetään esillä, täytyy sitä tarinan aikana myös käyttää.

Levantin kyy on Matti Röngän Viktor Kärppä –kirjasarjan päätösjakso. Tässäkin kirjassa Viktor vaeltaa sekä Suomessa että Venäjänmaalla, ottaa yhteyksiä vanhoihin tukijoihinsa, sukulaisiinsa, käy tunnelmoimassa karjalaisessa kotimökissään ja vaikuttaa kaiken kaikkiaan ikään kuin periksi antaneelta. Pimeät kaupat ja pimeät urakat rakennustyömailla pitäisi yrittää pitää ainakin kohtuuden rajoissa. Paikallisten nuorten öykkäröinti pitäisi laittaa kuriin, mutta kuka jaksaisi vaivautua?

Kirjan nimi Levantin kyy sitoo tarinaa monella tavalla. Levantti on vanha nimi Lähi-Idän keskeisille levottomuuspesäkkeille, joissa on käyty sotia jopa tuhansien vuosien ajan. Ilmeisesti lähinnä nuoret miehet ovat sielläkin taistelleet, ja nuorten miesten levottomuus ja rajojen etsiminen sekä Suomessa että Venäjällä vaatisi nyt Viktor Kärpän puuttumista. Onko ampuma-ase eli Levantin kyy ratkaisu tähän ongelmaan, vai mitä pitäisi tehdä?

Levantin kyy kertoo siitäkin, kuinka aika muuttuu ja vanhojen pitää älytä siirtyä sivuun. Röngän kuvaamat venäläiset maahanmuuttajat ovat löytäneet Suomesta paikkansa, osa toimii yrittäjinä ja työllistää samalla muita. Liikutaan osin laillisen ja laittoman rajamailla, mutta ikääntyessään porukka rauhoittuu. Levantin kyy on hyvin rakennettu ja hyvin kasassa pysyvä päätösjakso seitsenosaiselle sarjalle.   

Ritva Sorvali       

Ritvan dekkariarvostelut: