31 Jou 2013

Milla Ollikainen, Veripailakat. Like 2013.

Julkaissut Ritva Sorvali

Murhia laskettelukeskuksessa

Milla Ollikainen, Veripailakat. Like 2013.

Veripailakat kuvaa Ylläksen laskettelukeskusta, jossa heti alussa tapahtuu murha ja sittemmin vielä toinenkin. Pääosin ollaan Ylläksellä, jonkin aikaa kuitenkin noin sadan kilometrin päässä olevassa pienessä kylässä ja myös Helsingissä. Poliisit ja tiedotusvälineet hääräävät murhatutkinnan kimpussa.

Pääosa romaanin henkilöistä on nuoria aikuisia. Niinpä pääjoukossa pyörii ainakin kymmenkunta nuorta henkilöä, joita ei juuri erota toisistaan. Poliisit ovat vanhoja, ja on siellä sentään joku muukin iäkkäämpi henkilö. Henkilökuvaus ei kuitenkaan ilmeisesti ole Milla Ollikaisen pääasia, pääasiana on murhajuonen selvittely.

Tapahtumat johtavat maalaiskylään ja sota-aikaan, josta löytyy selitys tällekin tapahtumasarjalle. Tosin selitys jää aika pitkälle lukijan omien oivallusten varaan, saattaapa jokin juonentynkä jäädä kiireisemmälle lukijalle jopa paljastumatta. Mutta koska henkilöt jäävät melko kasvottomiksi, lieneekö tuolla väliä.

Näille lappilaisille näyttää olevan tärkeintä, että olutta piisaa ja että tämän tästä saa juoda lärvit. Tämä pätee tietysti myös Lapin turisteihin. Päällimmäiseksi kirjasta jäikin eräänlainen mesoamisen meininki. Ylläksellä ei olla köyhiä eikä kipeitä eikä tahtia hiljennetä, vaikka joku vierestä kuolisi.

Koska olen kiinnostunut ihmisistä ja heidän kohtaloistaan enemmän kuin juonenmutkista, olisin lukenut mieluusti enemmän keskeisistä henkilöistä ja vaikka karsinut henkilökaartia.

Ritva Sorvali  

 

Ritvan dekkariarvostelut: