Gillian Flynn, Kiltti tyttö. Wsoy 2013.

Onko Kiltti tyttö amerikkalaisen avioliiton koko kuva?

Gillian Flynn, Kiltti tyttö. Wsoy 2013.

Kiltti tyttö kuvaa avioliittoa sen viisivuotishääpäivän tienoilla. Nick ja Amy ovat yrittäneet kovasti pitääkseen avioliittoaan kasassa, mutta huonolta näyttää. Amy on nimihenkilö ”kiltti” tyttö, joka turvautuu äärimmäisiin keinoihin saadakseen huomiota ja ilmeisesti myös saadakseen rakkautta.

Kirja kertoo maailmasta jossa ilmeisesti kaikki näyttelevät koko ajan jotain, joko onnellista tai onnetonta, menestyvää tai luuseria. Ajatellaan että kaikki on sitä miltä se ulospäin näyttää. Tiedotusvälineet jahtaavat sensaatioita, joten kaikki vähänkin oudompi noteerataan ja siitä tehdään iso juttu. Ja kun yksi on löytänyt haaskan, muut rynnistävät pikavauhtia paikalle.

Avioliitto on pyhä ja aviomies otollisin uhri, jos tuota liittoa uhataan. Mies ei voi olla kiltti vaan hän on joko nahjus, lurjus, hirviö tai suorastaan tappaja. Hänen läheltään pitää kiltin tytön ajoissa häipyä. Nick saa tietenkin tuon hirviön roolin ja Amy leimataan pyhimykseksi. Kiltti tyttö on dekkari, jossa vaimo on kadonnut ja miestä epäillään murhasta.

Kiltti tyttö on myös erinomainen kuvaus psykopaatin tai pahanlaatuisen narsistin aiheuttamasta tuhosta kaikkialla siellä missä hän liikkuu. Ihmiset ovat häpeilleet kokemuksiaan, mutta kun yksi uhri joutuu julkisuuden teilaamaksi, muutkin uskaltavat tunnustaa kokemuksensa.

Narsisti ei häikäile vaan ottaa aina omansa ja hieman ylikin. Erittäin hyvin kirjailija kirjan lopulla kuvaa juuri tuota häikäilemättömyyttä. Tavallaan millään muulla ei ole mitään väliä, kunhan minä itse porskutan ja selviän tekemisteni ja valheitteni verkosta. Edes muiden elämällä ei ole väliä.

Hyvin on kuvattu myös se, miten vaikea ulkopuolisten on tätä ymmärtää ja miten vaikea narsistin tekemisiin on päästä käsiksi. Pitäisi olla aina nauhuri päällä ja/tai todistaja kuulemassa mitä puhutaan ja mitä tehdään. Narsisti on erinomainen valehtelija ja manipuloija, hän on ystävällisyyden huippu niin halutessaan ja usein myös hyvin älykäs käyttämään hyväkseen kaikkia keinojaan.

Pahinta narsistin tuho lienee juuri kotioloissa, avioliitossa.

Ritva Sorvali   

 

Ritvan dekkariarvostelut: