24 Kes 2013

Ritva Sarkola, Paratiisikäärme. Myllylahti Oy 2013.

Käärme luikertelee perheen ytimeen

Ritva Sarkola, Paratiisikäärme. Myllylahti Oy 2013.

Paratiisikäärmeessä seikkailevat monet Ritva Sarkolan aiempien kirjojen henkilöt kuten toimittaja Helena Suikkari, tämän naapuri Ossi Pehko ja tutut poliisit. Alussa ollaan Espanjassa, jonne Helena Suikkari on lentänyt toimituksensa naisten kanssa. Ollaan lennetty pakoon yhden naisen ex-miestä.

Kun kirjan porukat vähitellen kotiutuvat Helsinkiin, tarina alkaa kuitenkin vetää aivan eri tavalla. Tuolloin kirjan pääaihe eli perhetragedia pääsee ansaitsemaansa päärooliin. Kyseessä on autokauppiasperhe, jonka ainoa poika on erehtynyt naimisiin. Sitä ei poikaansa ripustautuva äiti voi sulattaa vaan taistelee kaikin keinoin miniäänsä vastaan ja pyrkii tällä tavoin valloittamaan pojan itselleen takaisin.

Nuori pari on kadonnut, katosi jo Espanjan-matkalla. Pojan vanhempien tilanne paljastuu vasta vähitellen erilaisten puhuttamisten myötä, kun poliisi yrittää selvittää missä nuoret ovat. Myös Pehko osallistuu etsintöihin värväämällä omaa väkeään varjostustehtäviin. Vähitellen paljastuu että kyseessä on myös monella tavalla vakava sairaskertomus.

Mutta mikä on paratiisikäärme? Perhe on ilmeisesti tässä se paratiisi, jota käärme uhkaa, mutta mikä on tuo käärme. Siihen on tarjolla useampia selityksiä ja kukin lukija voinee löytää oman selityksensä.   

Mutta onko alun Espanja-jakso ollenkaan välttämätön? Siellä katoamiset tapahtuivat ja siellä pohjustettiin aihetta, mutta itse selvittely ja tarinan syveneminen tapahtui vasta Suomessa.

Paratiisikäärme on kuitenkin parhaasta päästä Ritva Sarkolan kirjoja, aihe on tärkeä ja se pysyy hyvin kasassa.

Ritva Sorvali

 

Ritvan dekkariarvostelut: