28 Tou 2013

Juha Numminen, Vaikenemisen hinta. Crime Time 2013.

Hyvä koston ja kirjakohun kuvaus
Juha Numminen, Vaikenemisen hinta. Crime Time 2013.
 
Vaikenemisen hinta on erittäin hyvä dekkari kostosta, sen toteuttamisesta ja sen vaatimista henkisistä ja aineellisista uhrauksista. Se on miesten kirja. Päähenkilökaverukset ovat nyt nelissäkymmenissä ja heitä hiertää noin 20 vuotta sitten tapahtunut tappo.
 
Heti kirjan alussa lukijalle kerrotaan kuinka Matti Joronen –niminen mies on tuolloin tuomittu syyttömänä koulukaverinsa taposta ja istunut muutaman vuoden vankilassa ja on nyt menestyvä ravintolayrittäjä. Muut elossa olevat kaverukset käyvät Matin ravintolassa, ja eräänä päivänä Matti saa kuulla näiden kostoideasta. Matin 20 vuotta sitten kokema oikeusmurha pitää hyvittää.
 
Kirjan toinen iso aihe on sensaatioromaanin aiheuttama kostonkierre, joka johtaa tuhopolttoihin ja uusiin tappoihin nyky-Helsingissä. Tämä sensaatioromaani Arvokas elämä tuhoaa paljastuksillaan monen ihmisen elämän. Kirjailija vetoaa fiktion antamiin mahdollisuuksiin, mutta koska romaanin henkilöillä on monien tuntemat elävät esikuvat, näiden elämä muuttuu kaikkea muuta kuin arvokkaaksi.
 
Numminen kuvaa erinomaisesti sitä, kuinka ihminen murtuu henkisessä paineessa, pelossa, ilmitulon vaarassa, eri suuntaan puhuttujen valheiden verkossa. Moni ihminen murtuu. Päähenkilö Matti Joronen joutuu tilanteeseen, jossa ei ole mitään hyviä ratkaisuja. Teki hän niin tai näin, kaikissa tapauksissa jollekin henkilölle käy huonosti. Joten hän päättää olla tekemättä mitään.
 
Juha Numminen kuvaa hyvin miesten tuntemuksia ja reaktioita. Naiset ja lapset jäävät sivuun. Ainakin kahdella miehellä on esimerkiksi pieni tyttö, mutta yllättävän vähän kirjailija kuvaa isän ikävää tyttärensä luokse. Vaimot ovat vieneet tyttäret mennessään eikä isien tilanne näytä kovin ruusuiselta.
 
Pidin tästä kirjasta, vaikka ruumiita on minun makuuni hieman liikaakin. Pidin siitä, että kirja keskittyi tiukasti kahteen asiaan, alkuperäiseen kostoon ja sensaatiokirjan aiheuttamiin tapahtumiin. Ja koska samat henkilöt pyörivät mukana molemmissa aiheissa, rakenne pysyi kasassa. Myös poliisikuulustelut olivat oleellinen ja ovela osa kirjan tiivistä rakennetta. 

 

Ritva Sorvali      

 

Ritvan dekkariarvostelut: