Salla Simukka, Punainen kuin veri. Tammi 2013.

Veristen seteleiden salaisuus
Salla Simukka, Punainen kuin veri. Tammi 2013.
 
Punainen kuin veri kuvaa yhtä tamperelaisten lukiolaisten viikkoa. Viikonloppujuhlintansa päätteeksi nuoret löytävät muovipussin, jossa on melkoinen läjä verisiä 500 euron seteleitä. Näitä sitten joukolla pesemään ja siitä alkaa tarina.
 
Lumikki ajautuu päärooliin, salapoliisin rooliin. Tämä lukiolaistyttö joutuu monta kertaa tiukkaan paikkaan, suorastaan hengenvaaraan. Lumikki onkin monella tapaa poikkeuksellinen nuori nainen, jo lukiolaisena hän on muuttanut pois kotoaan ja asuu yksikseen Tampereella.
 
Kirjan mukaan Tampereella on iso paha susi, eräänlainen mafia, jonka pääpomoa eli Jääkarhua ei kukaan ole nähnyt. Pääpomo kutsuu kirjassa joukkonsa talviseen juhlaan lähistön kartanoon. Siellä paikkakunnan silmäätekevät solmivat tuttavuuksia. Lumikki järjestää itsensä juhliin.
 
Nuorten dekkariksi Punainen kuin veri on minusta liian hurja. Lumikki joutuu niin monta kertaa hengen vaaraan, että siinä on aikuisellakin kestämistä. Vai ovatko nuoret tässä suhteessa vahvempia?
 
Erittäin hyvää kirjassa on napakka ajallinen rajoitus, kirja tapahtuu vajaan viikon aikana. Uskottavalta tuntuu myös se, että yksinäinen Lumikki haluaa olla sankari ja tällä tavalla päteä ikäistensä joukossa, vaikka turhan vaarallisiin paikkoihin hänet laitetaan.
 
Ritva Sorvali  

Ritvan dekkariarvostelut: