Harri Nykänen, Raid ja susiraja. Crime Time 2012.

Raid puhdistaa Lapin törky-yrittäjistä

Harri Nykänen, Raid ja susiraja. Crime Time 2012.

 

Raid saapuu taas Suomeen laittamaan asioita järjestykseen. Poliisit Jansson ja Huusko ja Susisaari yrittävät Helsingistä käsin pysyä Lapissa seikkailevan Raidin jäljillä. Ruotsin poliisi pyytää virka-apua Raidin Ruotsin tekemisten selvittämiseksi.  

 

Raid on todella mielenkiintoinen henkilö. Hän tulee, näkee ja ampuu. Sitten hän putsaa aseensa, pakkaa laukkunsa ja on jo muualla. Raid liikkuu ikään kuin harmaalla vyöhykkeellä, poliisi ei voi toimia hänen tavallaan, mutta eivät myöskään muut rikolliset. Raidilla on oma toimintakoodinsa.

 

Raidin koodistoon kuuluu se, että hän haluaa maksaa velkansa. Jos hän on kiitollisuuden velassa jollekin, hän muistaa sen. Hän hän on luvannut jollekulle jotakin, hän muistaa tämänkin. Raid ei ole tyypillinen palkkamurhaaja vaan haluaa itse päättää mitä tekee. Raid ei ota vastaan kaikenlaisia toimeksiantoja.

 

Kirjassa Raid ja susiraja Lappiin näyttää kasaantuvan erittäin epämääräistä yrittäjäkuntaa. Ilmeisesti Lappia käytetään likaisen rahan pesupaikkana, sinne voi mukamas perustaa muodollisen yrityksen, jolla on hurjat tulot ja menot. Lähinnä saksalainen raha näyttää etsivän kotia Lapin kautta.

 

Raid ja susiraja on napakka Raid-kirja. Säteellä Rovaniemi ja Helsinki liikutaan useampaan kertaan, käsitellään salakuljetuksella tehtyä ja rahaa ja kun henkilömäärä pysyy kohtuullisena, kirjan tarina pysyy näpeissä.

 

Ritva Sorvali    

     

Ritvan dekkariarvostelut: