1 Tam 2013

Ritva Sarkola, Kuoleman musta kirja. Myllylahti 2012.

Mäntyharjulaiset murhanhimoisina juhannusyössä
Ritva Sarkola, Kuoleman musta kirja. Myllylahti 2012.
 

Kuoleman musta kirja alkaa Mäntyharjulta, jossa on erilaisia porukoita kesän vietossa. Jo kirjan alkusivuilla vilisee kymmeniä ihmisiä, tuntuu että aivan liikaa. Onneksi muutamat kuten Helena Suikkari, Timo Perttunen, Pehko ja muutamat muut ovat tuttuja Sarkolan aiemmista kirjoista.
 

Poliisit ovat mukana rouvineen ja muutenkin erilaisia naisporukoita tupsahtelee vastaan tämän tästä. Aivan alussa etsitään Mäntyharjulla kadonnutta nuorta naista. Sen takia myös poliiseja pyörii kesänviettopaikoissa.
 

Jollain tavalla kirja asettuu uomiinsa, kun alkaa juhannuksen vietto. Melko pian juhannusjuhla tärveltyy nimittäin monelta, kun rantavedestä löytyy ruumis. Ja pian meinaa tulla toinenkin uhri.
 

Etenkin sivuhenkilöiden mukana kirjaan tulee perheväkivaltaa, alkoholismia, vaikeita eroja, sitoutumisen välttelyä, mustasukkaisuutta, kostoa. Kesäinen luonto tarjoaa lumoavia kokemuksia, mutta ihmiset tuhoavat nämä.
 

Kuoleman musta kirja olisi ehkä vielä onnistuneempi dekkari, jos se alkaisi juhannuksesta ja henkilöitä olisi hieman vähemmän. Pienempää henkilömäärää pystyisi kuvaamaan tarkemmin, ja lukija kiinnostuisi heidän kohtalostaan vielä enemmän.
 

Itse juonenkuljetus onnistuu melko hyvin, loppuratkaisua ei varmaan monikaan arvaa. Lukija harhautuu kuvittelemaan motiiviksi ja tekijöiksi aivan muita tahoja, vaikka loppuratkaisun teemaa tavallaan tarjoillaan monelta suunnalta pitkin matkaa.
 

Ritva Sorvali

 

Ritvan dekkariarvostelut: