1 Tam 2013

Anneli Poukka, Nuku, nuku nurmilintu. Myllylahti 2012.

Lapsi tarvitsee tukea ja suojaa
Anneli Poukka, Nuku, nuku nurmilintu. Myllylahti 2012.

Nuku, nuku nurmilinnun kansi kuvaa lumista maisemaa, jossa seisoo pieni tyttö. Kirja alkaakin pienen Ester-tyttösen etsinnöillä. Tämä on lähtenyt taivaltamaan lumista maisemaa, ja vasta aamulla vanhemmat huomaavat, että tyttö ei olekaan kotona. Eletään hiljaisella maaseudulla.
 

Ester osuu karkumatkallaan taloon, jossa on toinen lapsi, Virva. Kirjan päähenkilöksi nouseekin tämä kuvankaunis Virva, josta kylän miehet eivät pysty pitämään silmiään ja käsiään erossa. Kirjan onnettomat tapahtumat ovat paljolti onnettomuuksien, yhteensattumien, piilottelujen ja salailujen tulosta.
 

Poliisi Hannula elää masennukseen taipuvaisen vaimonsa kanssa rauhallista arkea, lapsia heille ei ole siunaantunut. Toinen poliisi on juuri saanut lapsen ja siitä lapsesta puhutaan ehkä liikaakin. Mutta koska lapsiteema on tavallaan kirjan pääteema, menköön siihen poliisin lapsikin.
 

Tapahtumien keskiössä on Alaojanmaan sukutalo, Virvan kotitalo, Virva itse ja hänen vanhempansa. Näiden kaikkien elämä on saanut kolhun jo hieman aikaisemmin ja nyt niitä kolhuja tulee lisää. Emäntä Riikka Alaojanmaa istuu pirtissään ja vastailee poliisien kysymyksiin.
 

Kirjan yhtenä teemana on vanhempien holtittomuus, joka korostuu etenkin Esterin tilanteessa. Toinen teema voisi olla vanhempien toivottomuus, kun lasta ei ala kuuluakaan. Ja kun lapsi sitten lopulta syntyy, hänestä tulee palvottu ihme, ja tälläkin tavalla vanhemmat voivat tavallaan vammauttaa lapsen.
 

Anneli Poukka nostaa esiin tärkeitä aiheita ja perustelee kirjan tapahtumien motiivit melko hyvin. Sukutalon viimeinen vihanta saattaa toimia kuten kirjassa kuvataan. Sukuylpeys suorastaan ajaa häntä siihen.
 

Ritva Sorvali
  

 

Ritvan dekkariarvostelut: