Vepe Hänninen, Minä vakuutusetsivä. WSOY 2012.

Helppo raha hiljentää moraalin
Vepe Hänninen, Minä vakuutusetsivä. WSOY 2012.
 

Vepe Hännisen esikoisromaanin päähenkilö Reko Laulumaa tutkii vakuutuspetoksia. Pikkuasioissa tavalliset kansalaiset pystyvät huijaamaan yhtiöitä, mutta isoissa korvauksissa yhtiöt yleensä voittavat. Tämän kirjan mukaan vakuutusalaa hallitsee tiukka hyväveliyhteisö ja lahjuksilla pidetään ihmiset hiljaisina.
 

Pääosa yli 300-sivuisesta kirjasta kuvaa Reko Laulumaan yksityiselämää. Koira Ludvig on isossa roolissa, Rekon oma sairaus muistuttaa kuolevaisuudesta, lapsettomuus huolestuttaa ja naisystävä olisi tämän takia paikallaan. Reko kokeilee kaikenlaista.
 

Monet Rekon hyväntahdon eleet sekä töissä että henkilökohtaisessa elämässä kääntyvät kuitenkin päälaelleen ja aiheuttavat kohteilleen vain harmia. Reko on harjaantunut havaintojen tekijä, joten hän ei lannistu, vaan kömmähdys johtaa hänet yleensä uusille urille. Rekosta paljastuu eräänlainen selviytyjä, hän putoaa yleensä jaloilleen.
 

Rekon työpaikan eli vakuutusyhtiö Kullervon asiat villiintyvät kokonaan. Iso raha saa johdon hurmoksiin, ja kovilla palkkioilla työntekijät sitoutetaan tiimiin. Kuka välittää mistä raha tulee? Ketä kiinnostaa? Ainakin ilman vakuutusrahoja jääneitä invalideja kiinnostaa. Reko taistelee oman moraalinsa kanssa tapahtumien keskiössä.
 

Minä vakuutusetsivä on hyvä lukuromaani. Reko joutuu noin vuoden aikana monenlaiseen myllerrykseen, ja hänestä paljastuu avarakatseinen ja humaani tavallinen suomalainen mies. Reko ei edes pienistä erilaisuuksista hypi seinille vaan näkee asiat yleensä myönteisinä. Rekon elämästä voisi lukea lisääkin.
 

Ritva Sorvali  

 

Ritvan dekkariarvostelut: