Pirjo Tuominen, Silkkipunos. Tammi 2012.

Silkkipunos yhdistää Suomen ja Turkin
Pirjo Tuominen, Silkkipunos. Tammi 2012.
 

Pirjo Tuomisen Silkkipunos lähtee Suomesta ja palaa Turkin kautta taas Suomeen. Kyseessä on monitahoinen rikosvyyhti, jossa naisten alistaminen ja jopa murhaaminen ovat keskiössä. Kirjan monet vaiheet ja etenkin niiden paljastuminen tuntuvat hieman uskomattomilta, mutta näin tässä nyt käy.
 

Aiemmasta kirjasta tuttu taiteilija Mailis saa kirjan alussa tehtävän kuvittaa antiikkia kuvaavaa kirjaa. Tämän takia hän menee Turkkiin, jossa on edelleen antiikin ajan maisemia ja jossa tuohon kuvattavaan aikaan on helpompi päästä sisälle. Siellä Mailis tutustuu suomalaisiin, jotka sittemmin liittyvät olennaisesti kirjan tapahtumiin.
 

Silkkipunos on selvästi myös rakkausromaani, Mailis löytää kohtalonsa. Tavallaan kirja on myös eräänlaisen narsistin kuvaus, sillä kaiken takana hääräävä tekijä paljastuu vähintäänkin kaksinaamaiseksi, toisaalta helläksi ja hyväksi ja toisaalta aivan paholaiseksi. Mutta valitettavasti tekijän vain kerrotaan olleen tällainen eikä hän nouse päärooliin muuta kuin yhdessä vaiheessa.
 

Pidin enemmän Tuonelan joutsenesta, joka pysyi Mailiksen kotinurkilla. Silkkipunoksen pitkin Eurooppaa kulkeva juoni vie jo sinänsä niin paljon sivuja, että ikään kuin henkilökuvaus jäisi vähemmälle.
 

Ritva Sorvali    

Ritvan dekkariarvostelut: