8 Hei 2012

Jarkko Sipilä, Suljetuin ovin. Crime Time 2012.

Raamatunlauseita höpöttämällä tuhoja tekemään
Jarkko Sipilä, Suljetuin ovin. Crime Time 2012.

Jarkko Sipilän tutut poliisit Takamäki, Joutsamo, Suhonen, Kulta ja muut joutuvat rikollisten tulilinjalle. Joku haluaa kostaa, mutta kuka. Suhonen liikkuu edelleen välimaastossa muun muassa Suikkasena, ja saa ongittua jotain tiedonmurusia. Rikolliset ovat kuitenkin yleensä monta askelta poliisia edellä.
 

Joku aivan selvästi pyörittää jotain, ja vain pärskeet nousevat pintaan. Pikkutekijät kulkevat kaduilla, mutta se jolla langat on käsissä, lymyilee jossain ihan muualla. Vähitellen yhdistäväksi tekijäksi paljastuu raamattupiiri, uskovaisten yhteisö. Sillä näyttäisi olevan rahaa toimia ja myös tekijöitä.
 

Jarkko Sipilä kuvaa hyvin kuinka raamatunlauseiden höpöttäjää on vaikea saada vastuuseen puheistaan ja teoistaan. Kun suoltaa suustaan syntiä ja katumusta, niin mitäs siihen sanot. Raamattuja saa olla joka paikassa, muun muassa vankilassa.
 

Toinen mielenkiintoinen kuvio oli virkamiesten järjestämä kurinpalautus heidän mielestään liian pienen tuomion saaneille rikollisille. Tiiviissä yhteistyössä virkamiehet voivat panna pystyyn melkoisen kansantuomioistuimen pelkästään toteuttamalla lakia.
 

Kun raiskaaja pääsee ehdonalaisella ja vielä kehuskelee tilanteellaan, virkamiehet laittavat hänet seinää vasten. Harkinnanvaraista sossurahaa ei enää tipukaan, maksamattomat laskut ulosmitataan, maksamattomista vuokrista seuraa häätö, kansantuomioistuin puree. Raiskaaja joutuu kovan paikan eteen, kun virkamiehistä löytyy kanttia toteuttaa lakia.  
 

Jarkko Sipilä nostaa esiin laillisia keinoja, joilla rikollisuuteen ja kaikenlaiseen piittaamattomuuteen voisi puuttua. Se edellyttää virkamiehiltä kuitenkin kansalaiskuntoa ja halua ottaa vastuuta asioista. Suljetuin ovin on hyvä kuvaus myös poliisintyön riskialttiudesta.   
 

Ritva Sorvali
 

Ritvan dekkariarvostelut: