8 Hei 2012

Carita Forsgren, Perintö. Otava 2012

Hamlet nykyajan perintökartanon mailla
Carita Forsgren, Perintö. Otava 2012
 

Eräänlainen nykyaikaan sijoitettu Hamlet-tarinan mukaelma on Carita Forsgrenin Perintö. Siinä voiteita valmistavan tehtaan omistajasuvun jäsenet ovat kahinoineet jo useammassa sukupolvessa ja ottavat jälleen yhteen. Ruumiita tulee kuten ainakin Shakespearen näytelmissä.
 

Tarinan nuoret eivät halua kulkea vanhempiensa viitoittamaa tietä vaan haluavat kokeilla omia siipiään. Jonkin aikaa vanhemmat pystyvät kontrolloimaan lapsiaan, mutta joskus tulee kunkin raja vastaan, silloin paetaan tai otetaan yhteen rytinällä. Suvun perintö velvoittaa, sitoo ja vapauttaa, se antaa mahdollisuuksia mutta samalla kahlitsee.
 

Pääosin tapahtumat on sijoitettu Tampereen lähistöllä sijaitsemaan kelohonkakartanoon, mutta välillä piipahdetaan Saksassa ja jopa Kiinassakin. Ajassa sahataan edestakaisin ja tapahtumia katsellaan melko monen henkilön näkökulmasta. Etenkin alussa tämä vaikeutti tarinan sisään pääsemistä.
 

Ehkä kaikkein kiinnostavimpia henkilöitä olivat suvun lapset, jotka kuitenkin jäivät jonkin verran varjoon. Etenkin tytär Elli. Keskiössä puuhaa keski-ikäisten joukko, jolle raha ja valta ovat kaikki kaikessa. Tämän takia kokonaisuus jäi jotenkin kylmäksi.

Ritva Sorvali

Ritva Sorvali

Ritvan dekkariarvostelut: