8 Hei 2012

Raija-Sinikka Rantala, Miekkatanssi. Like 2012.

Kun ihanaan mieheen ei voi luottaa
Raija-Sinikka Rantala, Miekkatanssi. Like 2012.
 

Miekkatanssi kertoo Annan ja Askon tapaamisesta ja rakastumisesta. Molemmat ovat tahoillaan naimisissa ja heillä on lapsiakin, mutta uusi rakkaus on niin vahva, että se vaatii vanhojen suhteiden jättämistä. Molemmat eroavat. 
 

Melko pian Anna alkaa kuitenkin huomata, että kaikki ei ole Askossa kohdallaan. Tämä valehtelee, varastaa ja pyytää rahaa ja velkojen takauksia. Askon raha-asiat näyttävät olevan täysin sekaisin. Pahempaa on kuitenkin se, että Anna ei voi enää luottaa rakastettuunsa muutenkaan.
 

Raija-Sinikka Rantala on kirjoittanut tarinan tavallaan kolmessa aikatasossa. Pääteksti kertoo rakastumisen ja tutustumisen tarinaa. Kunkin luvun alussa on kuitenkin kursivoitu teksti, joka kertoo samaa tarinaa, mutta muutamaa vuotta myöhemmältä ajalta. Lisäksi joidenkin lukujen lopussa on lihavoitu teksti, joka sekin kertoo samaa tarinaa.
 

Kun Asko tulee ensimmäisen kerran vierailulle Annan kotiin, hän tuo tuliaisiksi hienon miekan. Miekka komeilee sen jälkeen Annan kodin seinällä, mutta Annan ja Askon suhde jatkuu eräänlaisena miekkatanssina. Välillä on hyviäkin hetkiä, mutta niitä varjostaa aina epätietoisuus siitä mitä on tulossa.
Kyseessä on eräänlainen dekkari.

Kukin lukija voi miettiä mielessään, mitä lisäarvoa kirjaan tulee kolmen aikatason rinnakkaiskuvauksella. Johonkin syvempään vaikuttavuuteen kirjailija ilmeisesti tällä ratkaisulla pyrkii, mutta sen oivaltaminen vaatii aikaa. Itse tarina kuulunee yhä paisuvaan narsismikirjallisuuteen.
 

Ritva Sorvali      

Ritvan dekkariarvostelut: