Viveca Sten, Syvissä vesissä. Crime Time 2012.

Ihmismielen syvissä vesissä
Viveca Sten, Syvissä vesissä. Crime Time 2012.

Syvissä vesissä kuvaa Tukholman saariston murhajuttuja. Saariston Sandhamnin saaren vesistä sekä maalta alkaa löytyä ruumiita toinen toisensa jälkeen. Niinpä Tukholman poliisi kiinnostuu asiasta, tutkimukset alkavat.
 

Viveca Sten kuvaa saarelaiselämää, saarelaisten kesää. Tukholmalaisen pääpoliisin Thomas Andreassonin lapsuudenystävällä Noralla on mökki saaressa, Noran avulla poliisi saakin ikään kuin sisäpiiritietoa saarelaisista. Nora ryhtyy myös auttamaan poliisiystäväänsä murhatutkimuksissa.
 

Kirjan mielenkiintoisin jakso olikin lakinainen Noran rivakka toiminta murhista epäiltyjen talouskytkentöjen selvittämisessä. Lakinaisella oli sekä taito että pääsy tiedon lähteille. Hänen toimintansa kertoi miten paljon numerot pitävätkään tietoa sisällään, miten paljon merkitsee se, että raha siirtyy pankkitililtä toiselle, etenkin suuri raha ja etenkin sellainen raha, jolle ei löydy alkuperää.
 

Onko Nora-nimi ehkä tarkoituksella valittu nimeksi kirjan tärkeimmälle naiselle? Henrik Ibsenin näytelmän Nora pyristeli eroon miehensä holhouksesta. Tämänkin kirjan Nora kerää koko ajan rohkeutta uskaltaakseen sanoa miehelleen, että haluaa vaihtaa työpaikkaa, haluaa työpaikan joka tosin pakottaisi koko perheen muuttamaan Etelä-Ruotsiin. Mies vastustaa hanketta, mies ei halua kuulla koko asiasta.
 

Viveca Sten kuvaa tapahtumia ainakin poliisin, uhrien, Noran, ulkopuolisten näkijöiden ja tekijän näkökulmasta. Yhteinen nimittäjä kaikelle on Sandhamnin saari ja kesä. Toinen yhteinen nimittäjä voisi olla valta, etenkin rahan valta ja sen vaikutus ihmisten välisiin suhteisiin. Rahan valta on kaiken tapahtumisen taustalla.
 

Syvissä vesissä on dekkariksi kohtalaisen paksu, lähes 450 sivua. Jollain tavalla se kuitenkin imaisi mukaansa. Ehkä tämä johtui siitä, että molemmilla päähenkilöillä oli tietty ongelma elämässään, ongelma tai suru. Ihmisestä tulee kirjassa mielenkiintoinen vasta sitten, kun hän joutuu painiskelemaan jonkin hänen mieltään ahdistavan asian kanssa. Kun hänen elämässään on särö.
 

Viveca Stenin kirjan nimi Syvissä vesissä tarkoittaa myös ihmisen mieltä. Sielläkin liikutaan tässä kirjassa syvissä vesissä.
 

Ritva Sorvali 

 

Ritvan dekkariarvostelut: