18 Huh 2012

Outi Pakkanen, Julma kuu. Crime Time 2012.

Kun hurmaava mies paljastaa karvansa
Outi Pakkanen, Julma kuu. Crime Time 2012.
 

Julma kuu kertoo siitä kuinka hurmaava mies muuttaa Johannan elämän. Johanna kulkee kuin siivillä, odottaa puhelimen soivan, valmistautuu tapaamisiin. Ja vaikka miehestä lähes ensimmäisestä tapaamisesta alkaen rupeaa paljastumaan outoja puolia, Johanna katsoo niitä läpi sormien.
 

Kerrostalonaapuri seuraa kiikarillaan Johannan tilannetta. Naapuri kiinnostuu hurmaavasta miehestä niin paljon, että rupeaa jäljittämään tätä ja keräämään tietoa sekä omista lipastoistaan että uusista havainnoistaan. Miehestä paljastuukin yhä oudompia, yhä pelottavampia piirteitä, lopulta Johanna pelkää lähteä kotoaan.
 

Outi Pakkanen kuvaa tilannetta nimenomaan uhrin kannalta, Johannan kannalta. Itse häiriintyneestä miehestä emme saa juuri mitään tietoa, hän häviää tuntemattomaan. Vasta naapurin keräämien tietojen ja paljastusten jälkeen miehen muotokuva hieman tarkentuu, mutta ei paljon vielä silloinkaan.
 

Hurmaava mies, josta paljastuu outoja piirteitä, on kiinnostava henkilö. Olisikin ollut mielenkiintoista kulkea miehen mukana paljon enemmän. Miehen näkökulma olisi ollut jopa kiinnostavampi kuin naapurin näkökulma, mutta Outi Pakkanen vain väläyttää meille miehen elämää.
 

Helsinki hengittää vanhaan tyyliin Pakkasen tarinan taustalla. Mutta kuka ottaisi lähikuvattavakseen väkivaltaisen narsistisen miehen?
 

Ritva Sorvali

 

Ritvan dekkariarvostelut: