Tiina Forsman, Annikki Nissinen selvittää murhan. Karisto 2012.

Yhteisen Hyvän Säätiössä kuohuu
Tiina Forsman, Annikki Nissinen selvittää murhan. Karisto 2012.
 

Kalamyyjä Annikki Nissinen löytää ruumiin sauvakävelyreissullaan Espoon Hanasaaressa. Annikki suivaantuu poliisien nihkeydestä ja soittaa lehtiin havainnoistaan. Hän komeileekin muutaman päivän lööpeissä ruumiinlöytäjänä. Kun poliisit eivät tunnu etevän murhatutkimuksissaan, ryhtyy Annikki yksityisetsiväksi.
 

Hän saa yllättäen hyvän aisaparin naapuriin muuttaneesta inkerinsuomalaisesta Helmistä. Helmi siivoaa eli puhtoaa Yhteisen Hyvän Säätiössä, missä myös kuolleena löytynyt mies oli ollut töissä. Niinpä Annikki ja Helmi yhdessä ryhtyvät pohtimaan Säätiön tilannetta ja syitä murhaan. Suuri raha saa ihmiset tekemään kaikenlaista, jopa laitonta.
 

Forsman kirjoittaa huvittavasti etenkin Annikin tutkimusinnosta. Helmi on varovaisempi, sillä hänen pitää maahanmuuttajana pitää matalampaa profiilia ja ennen kaikkea pitää kiinni työpaikastaan. Hänet palkanneen siivousfirman liikeidea tuntuu hieman oudolta ja myös firman henkilöstöhallinnon toimintatavat ihmetyttävät.
 

Kirjan loppu jää turhan pitkäksi aikaa tarpomaan Annikin ja Helmin asioissa, jolloin Säätiön tärkeät taustakähminnät jäävät taka-alalle. Viimeisessä luvussa tulee nimenomaan Säätiöstä esille paljon uutta, kuten esimerkiksi laihdutuslääkkeiden kokeilu kehitysmaiden ihmisiin. Nämä asiat olisivat vaatineet enemmän huomiota.
 

Mutta kokonaisuutena kirjan luki mielikseen. Kirjoittaja nauttii sanankäytöstä ja osaa käyttää kuvaavia verbejä tilanteiden luomiseen.
 

Ritva Sorvali

 

Ritvan dekkariarvostelut: