19 Hel 2012

Erkki Tuormaa, Suojelija. Mäkelä 2011.

Mennäänkö terveyden vai talouden ehdoilla?
Erkki Tuormaa, Suojelija. Mäkelä 2011.
 

Erkki Tuormaan toinen dekkari käsittelee kännyköiden linkkiasemien tuhoamista ja säteilyturvakeskuksen tutkimuksia. Linkkiasemilla räjähtelee pommeja ja myös säteilyturvakeskuksen edessä räjähtää. Mistä oikein on kysymys? Liittyvätkö nämä toisiinsa?
 

Tuormaan poliisi Ilpo Lipponen on siirretty Oulusta Helsingin Keskusrikospoliisiin ja saa pommijutut hoidettavakseen. Lipponen opettelee elämää pääkaupunkiseudulla ja uudessa työpaikassaan. Hän syö isoja pizzoja, antautuu eräänlaisena ajopuuna Hanna-nimisen naisen pauloihin ja yrittää ymmärtää töykeähköä esinaistaan Terhiä.
 

Kuvaan kuuluu myös se, että joukko nuoria on kateissa, näiden kännyköitä yritetään jäljittää. Säteilyturvakeskuksen johtaja on hilkulla selvinnyt autopommista, hänelle järjestetään salainen turvapaikka. Jossain vaiheessa Ilpo Lipponen työkavereineen lentää Ouluunkin.
 

Tuormaa saa hyvin pidettyä aika moninaisen tapahtumavyyhden kasassa. Kaikki kirjassa esille otetut asiat viedään tavallaan loppuun asti ja ne koskettavat aina useampaa henkilöä. Pommijuttujen taustalta löytyy järkeviä syitä, ei niitä suin päin räjäytellä. Räjäytyksillä pyritään aina johonkin.
 

Lukija saa miettiä mikä hänen mielestään on oikein ja mikä väärin. Mikä on esimerkiksi kännykkäteollisuuden hinta? Saako kännyköiden turvallisuutta edes tutkia, saati saako ihmisen terveydelle negatiivisia tutkimustuloksia julkaista?  Kumpi on tärkeämpää, syöpäriskien vähentäminen vai maailmantalouden tasapaino?
 

Tuormaa on tarttunut tärkeisiin aiheisiin ja käsittelee niitä luetettavan tuntuisesti. Tärkeää on myös poliisimiehen suhde naiseen. Suorastaan hellyttävä on kirjan viimeinen lause, josta saa sen kuvan, että tutkijamme Ilpo Lipponen on löytämäisillään itselleen kodin.
 

Ritva Sorvali         
 
 

Ritvan dekkariarvostelut: