17 Tam 2012

Pekka Hiltunen, Vilpittömästi sinun. Gummerus 2011.

Suomalaisnaiset Lontoon törkymöykkyjen kimpussa
Pekka Hiltunen, Vilpittömästi sinun. Gummerus 2011.
 

Pekka Hiltunen kuvaa taitavasti kahden suomalaisnaisen Lian ja Marin kansalaisaktiivisuutta, joka tavallaan muotoutuu eräänlaiseksi yksityisetsivätoimistoksi. Sieltä käsin jaetaan oikeutta ja saatetaan rikoksen tekijät vastuuseen.Hiltusen kirja Vilpittömästi sinun käsittelee erityisesti latvialaisnaisten hyväksikäyttöä Lontoossa ja lontoolaisen nousevan populistipuolueen johtajan valheellista julkisuuskuvaa.
 

Lia ja Mari lyövät viisaat päänsä yhteen, riskeeraavat jopa henkensä ja saavat paljon aikaan. Pitkällisen jäljittämisen jälkeen Lia pääsee latvialaisen parittajan jäljille ja saa tämän prostituoidut avautumaan. Marin heiniä on enemmän populistijohtajan jäljittäminen ja vastuuseen saattaminen. Tämän tekemisistä kerätään näyttöä, jota sitten vähän kerrallaan vuodetaan julkisuuteen.
 

Naiset ovat asuneet Lontoossa vuosikausia ja näyttävät pärjäilevän sekä yksin että yhdessä. Lia on graafikkona tunnetussa lehdessä ja Mari pitää yllä omaa toimistoa. Ainoa kummallinen asia tässä kirjassa onkin se, mistä Mari saa rahat elämiseensä ja toimiston pyörittämiseen. Hänellä ei tunnu olevan rahan puutetta. Marilla on hyvän organisointikyvyn lisäksi myös vahva kyky nähdä toisen ihmisen ajatuksiin.
 

Vilpittömästi sinun on eräänlainen ylistyslaulu nuorille, rohkeille ja vapaille sinkkunaisille. Nämä naiset elävät kuten useimmat miehet ovat kautta aikojen eläneet, omillaan, itsenäisesti ja vastuussa tekemisistään vain itselleen. Näitä naisia ohjaa vastuu heidän näkemistään epäkohdista, vastuu etenkin nykynaisten elämänpiirin parantamisesta. Joulun alla pitää Suomessa eläviä sukulaisia muistaa, muuten perhesiteet tuntuvat aika löysiltä. Näiden naisten perhe on oikeastaan koko maailma.
 

Ritva Sorvali       
 
 

Ritvan dekkariarvostelut: