Eppu Nuotio-Anna Nuotio, Tuplana kiitos! Crime Time 2011.

Lapset lääkefirmojen koekaniineina
Eppu Nuotio-Anna Nuotio, Tuplana kiitos! Crime Time 2011.
Eppu ja Anna Nuotion yhteisdekkari etenee kahdella tasolla. Lukijaa helpottaa että nuo tasot on ladottu eri kirjasimilla, joten heti tekstiä silmäillessään näkee, kenen juttua nyt kerrotaan. Puolivälissä tasot kohtaavat. Ja kirjan nimen tuplana kiitos tematiikka toimii monella tasolla.
 

Kirjan aiheena ovat äidin ja tyttären suhde ja kaksossisarusten suhde. Ja taas tulee todistettua, että jos joku mies kuuntelee kiinnostuneena naisen huolia, miehen täytyy olla homo. Heteromies pystyy vain alistamaan naisen joko uhkauksilla tai nyrkeillä.
 

Henkilövyyhden takaa paljastuu iso yhteiskunnallinen ongelma, lasten käyttö lääkefirmojen koekaniineina. Kirjan mukaan takavuosina perheitä on houkuteltu koehenkilöiksi lääkefirmojen tutkimuksiin lupaamalla lapsille ilmainen lääkärinhoito aikuisikään asti. Riskeistä ei ole ainakaan maallikkokielellä paljon puhuttu.
 

Yhtenä kirjan aiheena on myös perheen sisäinen puhumattomuus ja siitä aiheutuvat väärinkäsitykset. Luullaan että toinen ajattelee tai tekee niin ja niin, kun ei uskalleta tai osata kysyä. Kuvitellaan ihmisten motiivit, kun ei uskalleta ottaa asioita puheeksi.
 

Tuplana kiitos on piristävä lisä vuoden dekkarisatoon. Kirjan kaksi tasoa pitävät lukijan pihdeissään, koko ajan pinnalla on odotus, että miten nämä asiat liittyvät yhteen. Yhden lisäoikoluvun kirja olisi kuitenkin tarvinnut, turhan monta tarpeetonta kielikukkasta oli pääsyt läpi.
 

Ritva Sorvali  
   
 

Ritvan dekkariarvostelut: