Anne Leinonen & Miina Supinen, Rautasydän. Helsinki-kirjat 2011.

Kun suuren maailman käärme hiipii Kärmeslän pikkukaupunkiin
Anne Leinonen & Miina Supinen, Rautasydän. Helsinki-kirjat 2011.
 

Rautasydän kuvaa pienen paikkakunnan yksinhuoltajaäidin elämää ja rautakaupan pitoa. Perheen isän suvulla on ollut paikkakunnalla rautakauppa, jota leskeksi jäänyt Sari nyt jatkaa. Eletään pienessä Kärmeslässä, joka suuruudenhulluuttaan on hankkinut itselleen kaupungin tittelin.
 

Alusta lähtien tarinassa on dekkarin aineksia, sillä Sari ihmettelee monia asioita. Aivan alussa murhataan paikkakunnan nokkamies hulppealle huvilalleen. Sari on käynyt siivoamassa huvilaa ja tuntenut muutenkin isännän. Ja vaikka Sari on paikallisen anoppinsa kanssa hyvissä väleissä, hänestä tuntuu että anoppi ei kerro hänelle kaikkea.
 

Sari lähentelee 40-vuotispäiviään, sulhaskandidaatteja pyörii ovissa. Eli vaikka kirjassa on pelonsekaista dekkarin ainesta, myös Sarin eroottiset tarpeet saavat aika ajoin tyydytystä tosin osittain pelonsekaisessa ilmapiirissä.
 

Kun asioita on tarpeeksi pengottu sekä maallikkosalapoliisien että poliisien voimin, murhatun nokkamiehen hulppea huvila nousee yhä useamman laittomuuden keskiöksi. Kärmeslä ei ole ollut sellainen lintukoto kuin Sari on luullut. Myös seitsemän vuotta sitten kuolleesta aviomiehestä paljastuu uusia puolia.
 

Rautasydän on letkeästi kirjoitettu pikkukaupunkikuvaus. Etenkin ihmissuhteiden kehittely, niiden syttymisen, syntymisen ja ylläpitämisen kuvaus on samanaikaisesti sekä huvittavaa että koskettavaa. Kirjoittajien kieli kuvaa henkilöitä sekä miljöötä omaperäisesti ja raikkaasti.
Ritva Sorvali       

 

Ritvan dekkariarvostelut: