28 Jou 2011

Ritva Sarkola, Tavallinen tapaus. Myllylahti 2011.

Vuosaaren merenneidon tapaus
Ritva Sarkola, Tavallinen tapaus. Myllylahti 2011.
 

Juuri 18 vuotta täyttänyt Sari Sirjala löydetään kuolleena Vuosaaren rantahietikolla. Siitä alkaa Ritva Sarkolan dekkari Tavallinen tapaus. Tapausta ryhtyy tutkimaan rikosylikomisario Timo Perttunen joukkoineen sekä tietenkin myös paikallinen kuuluisuus Pehko osallistuu monin tavoin asian selvittämiseen.
 

Keskeisessä roolissa ovat poliisien lisäksi murhatun tytön koulukaverit, hänen perheensä ja isän työkaverit. Jo ensi lehdillä kerrotaan, että tytöllä oli jo pitempään ollut suhde aikuiseen mieheen, joka oli pitänyt tätä pihdeissään. Nyt täyttäessään 18 vuotta Sari on päättänyt ottaa asian omiin käsiinsä.
 

Poliisitutkinta paljastaa, että ihmiset eivät alussa tunnu muistavan mitään, edes edellisillan puheluitaan, mutta kuulustelukertojen myötä muisti useimmilla paranee. Jonkin verran Sarkola käsittelee myös nuorten ihmisten ja keski-ikäisten erilaista moraalia
 

Melko paljon sivuja vievät Pehkon menestyneet hoidokit ja tämän koko muu arsenaali. Pehkolla on Vuosaaressa eräänlainen alkoholistiparantola, johon hän kerää hoidokkeja siltojen alta opettelemaan viinasta erossa pysymistä. Pehko on hyvä tyyppi, mutta ehkä hän tässä kirjassa huseerasi vähän liikaakin.
 

Kokonaisuutena Tavallinen tapaus on napakka ja hyvin koossa pysyvä kirja. Jännitys säilyy loppumetreille asti ja asiat on hyvin perusteltu. Hieman uskomattomalta kaikki tuntuu, mutta ehkä joissain tilanteissa ihminen voi näinkin toimia.
 

Ritva Sorvali 

Ritvan dekkariarvostelut: