Pasi Lönn, Viimeinen tili. Tammi 2011.

Kiinnostavimmat aiheet jäivät sivuaiheiksi
Pasi Lönn, Viimeinen tili. Tammi 2011.
 

Jyväskylään on Markku Ropposen lisäksi ilmaantunut toinenkin dekkarikirjailija, Pasi Lönn. Hän on aikaisemmin kirjoittanut nuortendekkareita, mutta Viimeinen tili on aikuisten kirja. Siinä kuvataan  presidentin tuloa Jyväskylään ja pankkilakon aiheuttamia rahakuljetuksia. Nämä molemmat asiat työllistävät Jyväskylän poliisia.
 

Näitäkin kiinnostavampia tapauksia kirjassa ovat kuitenkin pääpoliisin eli Lasse Flinkin nuoruudesta kumpuava syyllisyys ja naispoliisin Riitta Mäkisen hoitama raiskausjuttu. Flinkin nuoruudessa on tapahtunut jotain kauheaa ja selvittämätöntä, siitä kirjailija vihjailee pitkin matkaa. Tämä tarinan juonne on kaikkein parasta tässä kirjassa. Vähitellen selviää, että kyseessä ei todellakaan ole ollut mikään pikku juttu. Myös raiskausasia paljastuu yhä hurjemmaksi.
 

Pressan vierailu ja rahakuljetukset eivät kiinnostaneet minua ollenkaan siinä määrin kuin edellä mainitut aiheet. Tosin aiheet linkittyvät jonkin verran toisiinsa ja lopussa on todella jännittävä poliisien välinen ottelu, jossa osat vaihtuvat tämän tästä. Hieman ihmettelin poliisien ainaista väsymistä. Lopussa kaiken tapahtuneen jälkeen sen ymmärsin, mutta kirjan alussa tuntui oudolta, kun poliisit eivät meinaa pysyä  hereillä keskellä päivää.
 

Viimeinen tili on ehkä enemmän jännityskirja tai poliisiromaani kuin varsinainen dekkari. Dekkariksi miellän kirjan, jossa pääasiana on pohtia, miksi jotakin tapahtuu, miksi tehdään niin kuin tehdään? Tässä kirjassa tähän suuntaan olisivat tarjonneet aiheita Flinkin nuoruuden juttu ja raiskausryöpyn penkominen huomattavasti tarkemmin. Nyt nämä kiinnostavimmat aiheet jäivät tavallaan sivuaiheiksi.
 

Ritva Sorvali     

Ritvan dekkariarvostelut: