23 Lok 2011

Tapani Bagge, Kasvot katuojassa. Crime Time 2011.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.77942

Katuoja turvapaikkana Keravalla
Tapani Bagge, Kasvot katuojassa. Crime Time 2011.
 

Asianajaja Onni Syrjänen on Kasvot katuojassa-kirjan päähenkilö, ja kyllä hän tämän tästä katuojassa makaakin. Hän saa köniinsä oikealta ja vasemmalta, joten täytyy vain ihmetellä että hän kirjan lopussa ylipäätään on elossa. Minulle ei aivan selvinnyt, miksi häntä koko ajan murjotaan?
 

Tässä kirjassa ollaan aivan nykyajassa Keravan, Järvenpään, Hämeenlinnan tienoilla. Onni Syrjänen ajaa taksilla näiden kaupunkien väliä, saa rahaa eri toimeksiantajilta ja toimii tavallaan eräänlaisena salapoliisina. Asianajajana hän on joutunut hieman sivuraiteelle ja erotettu liitosta. Mutta eräänlaisella harmaalla vyöhykkeellä hänellä on edelleen kysyntää.
 

Kirjan muut henkilöt örisevät ja törisevät taustalla joko rähjäisissä luukuissaan tai keravalaisessa Tiniksen eli Tinatuopin hämyssä. Lähestulkoon kaikki kirjan henkilöt ovat jossain vaiheessa elämäänsä olleet vankilassa, ovat parhaillaan tai piakkoin sinne joutuvat. Vankilasta puhutaankin eräänlaisena toisena kotina, ainakin talveksi olisi hyvä saada katto päänsä päälle ja jokapäiväinen leipä.
 

Jonkinlainen rikollisjengi häärää taustalla ja pitää katutason tyypit pelon vallassa. Jos jengi pyytää tekemään alihankintoja, kuka uskaltaa kieltäytyä? Eli tavallaan koko kirjan henkilögalleria on kasvot katuojassa eli elää hyvin harmaalla ja pelon valtaavalla alueella ilman toivoa paremmasta. Tapani Baggen kuvaama Suomi on toivoton ja ankea. Ainoa valonpilkku on se, että Onni Syrjänen sentään säilyy hengissä.
 

Ritva Sorvali      

 

Ritvan dekkariarvostelut: