3 Lok 2011

JP Koskinen, Paholaisen vasara. Helsinki-kirjat 2011.

Veristä menoa mielisairaalassa
JP Koskinen, Paholaisen vasara. Helsinki-kirjat 2011.
 

Paholaisen vasarassa ollaan pääosin suomalaisessa mielisairaalassa, jossa voi tapahtua monenlaista. Esimerkiksi Lauri-niminen potilas elää vahvasti keskiaikaa ja taistelee tuon ajan taisteluja. Lauri väittää olevansa 1400-luvulla elänyt prinssi Vladislaus. Muhamettilaiset uhkaavat Eurooppaa, ja tarvitaan uskonsotureita puolustamaan kristinuskoa. Vladislaus heiluttaa miekkaa soturina.
 

Jonkin verran kirjassa kuvataan myös Matias-nimisen väitöskirjan tekijän kotioloja, äidin katoamista, tyttöystävän lähtemistä ulkomaille, Matiaksen suhdetta isäänsä ja Matiaksen suhdetta aiempaan tyttöystäväänsä Petraan. Tämä suhde vaikuttaa kummallisen verenhuuruiselta. Ja kun mielisairaalassa ollaan, koskaan ei tiedä mikä on totta ja mikä on jonkun kuvitelmaa. Etenkin kun jotkut kirjan luvut kuvaavat myös Matiaksen unta.
 

Laurin keskiaikaiset todellisuudet ja nykyajan asiat rinnastuvat jonkin verran toisiinsa. Mielisairaalassa häärää turkkilainen siivooja, ja hyvinkin moni henkilö tunnustautuu muhamettilaisuuden asiantuntijaksi. Missä menee hoitajien ja hoidettavien raja, sitä on ainakin tämän kirjan mukaan vaikea hahmottaa. Ikään kuin hulluus tosiaan tarttuisi ja leviäsi.
 

JP Koskinen on rakentanut Paholaisen vasaraan hyvinkin monisyisen tarinasikermän. Henkilöistä paljastuu uusia puolia ja uusia suhteita. Jännitys tihenee loppua kohti mennessä, uhreja tulee koko ajan lisää eikä niiden loppua edes näy. Mutta mistä kaikki loppujen lopuksi alkoi, sitä kirjailija ei kerro. Pahuus tai sairaus on vain iskenyt tiettyyn perheeseen ja tuhonnut sen elämän.
 

Vaikuttava mutta ehkä turhankin verinen tarina.
 

Ritva Sorvali
 

Ritvan dekkariarvostelut: