20 Syy 2011

Reijo Mäki, Mustasiipi. Otava 2011.

Mistä Mustasiipi oikein kertoo?
Reijo Mäki, Mustasiipi. Otava 2011.
 

Reijo Mäen uusimmassa dekkarissa ollaan taas tietenkin Turussa, mutta yllättävän paljon myös Turun ulkopuolella, saaristossa. Jussi Vares joutuu alussa rankan pahoinpitelyn kohteeksi, joten sekä poliisi että Vareksen kaverit ovat sitä mieltä, että tämän kannattaa mennä joksikin aikaa maan alle. Vares menee saareen.
 

Mietin kauan, mistä Mustasiipi oikein kertoo. Siinä on gangsterin oloisia tyyppejä, toimintaa ohjannee pääasiassa iso raha ja muutama nainen värittää juonta. Mutta mistä tässä lähes 400-sivuisessa kirjassa oikein pohjimmiltaan on kyse? Huomasin seuraavani vain Vareksen ja Sirun tarinaa ja tietenkin Apteekin kantaporukan sanailua lukee aina mielikseen. Mutta gangsterien tekoset eivät olisi voineet vähempää kiinnostaa.
 

Sinänsä kirja on suhteelliseen napakasti rakennettu. Alun suloinen saari-idylli kestää tosin melko kauan, sitten mennään Turkuun poliisien puhutteluun ja samalla alttiiksi gangstereiden häijyyksille. Mutta lopussa moottorivene suunnistaa taas kohti aavaa ulappaa ja alun saarimaisemia. Eli hyvin rakennettu kirja, mutta mistä ihmeestä siinä oli kyse?
 

Reijo Mäki on niin pitkän linjan hyvä kirjoittaja, että häneltä odottaa muutakin kuin pintajuonta. Jotain viritystä olin sentään havaitsevinani Vareksen ja mökkisaaren edustalla lipuvan joutsenen välillä.
Ritva Sorvali    

Ritvan dekkariarvostelut: