23 Elo 2011

Matti Rönkä, Väärän maan vainaja. Gummerus 2011.

Ruumiin kuljettelua talvisessa Suomessa
Matti Rönkä, Väärän maan vainaja. Gummerus 2011.
 

Väärän maan vainaja on kuudes Viktor Kärppä –kirja. Tähän asti olen pitänyt näistä kirjoista, mutta nyt en päässyt sisälle oikein kenenkään kirjan henkilön elämään. Päähenkilö Viktor Kärppä on vanhaan tyyliin melkoisesti liikekannalla, taas käydään muun muassa Karjalassa. Suomessa kaiken keskiössä on nuoren miehen ruumis, joka siirtyilee milloin minnekin.
 

Supo ja Tehtaankadun porukat toimivat taustalla myös mainitun ruumiin kuljetuksissa. Mutta miksi ruumista oikein kuljetettiin, mikä kaiken takana olikaan, jossain vaiheessa tipahdin kärryiltä. Ruumiilla oli jokin yhteys Kärpän äitiin ja sinne Karjalaan, mutta miksi se muuten oli niin tärkeässä roolissa? En tajunnut.
 

Rakennusbisnekset ovat taas meneillään, Kärppä kuskaa niihin halpaa työvoimaa naapurimaista. Eletään lumista talvea, joten lumenluontiinkin tarvitaan työväkeä naapurimaista. Poliisi Korhonen näyttäytyy vähän väliä puhumassa pitkiä lauseitaan ja kielikuviaan, mikä alkaa tuntua jo vanhan toistolta. Ikään kuin kieli olisi alkanut nousta Korhosen kohdalla päärooliin.
 

Ikään kuin tämä Kärppä-kirja olisi jonkinlainen välityö. Jos sarja jatkuu, Rönkä tarvitsisi kunnon aiheen. Tästä kirjasta en sellaista löytänyt.
 

Ritva Sorvali 
 

Ritvan dekkariarvostelut: