Matti Remes, Pako. Tammi 2011.

Vankikarkurit taulukuskeina
Matti Remes, Pako. Tammi 2011.
 

Matti Remeksen Ruben Waara –sarja on nyt saanut kuudennen osan. Sarja sijoittuu pääosin Hankoon, mutta tässä kirjassa matkustetaan aina Seinäjokea ja Helsinkiä myöten. Kirjan kaksi sankaria pakenee nimittäin pohjanmaalaisesta Rönnin vankilasta. Siitä kirjalle nimi Pako. Suurin osa kirjasta kuvaa pakolaisten vaiheita.
 

Ruben Waara sotkeutuu pakoon, sillä toinen pakenija on hänen entinen vävynsä, Janne Beck. Janne on kirjoitellut ex-apelleen ja houkutellut tämän vierailijaksi Rönniin. Monien vaiheiden jälkeen Waara joutuu useampaan kertaan tahtomattaan avittamaan pakolaisia, kun ei halua jättää lastenlastensa isää pulaan.
 

Hangossa tapahtuu pian kummia. Sekä taiteen pääkriitikko että sikäläinen galleristi murhataan. Waaraa on pyydetty apuun taulujen kuskaukseenkin, mutta murhatapaukset muuttavat kaiken. Waaran mieltä painavat myös hänen vintillään piileskelevät euroniput, joilla niilläkin on jotain yhteyksiä karkureihin. Jännitystä kirjaan tuo salaperäinen venäläinen Viktor, joka näyttäytyy sekä Seinäjoella että Hangossa. 
 

Isoista rahoista näyttää olevan kyse. Ja myös äidin rakkaudesta tai sen puutteesta. Aikamiehet kantavat toisilleen kaunaa siitä, että äiti piti toista parempana. Rakkautta haluaa myös Waara ja Seinäjoen keikalta hänen tielleen osuukin hehkeä Rea, joka nivoutuu myös kirjan muihin tapahtumiin.
 

Kirjassa on ehkä turhan pitkä aloitusjakso. Waara olisi voinut mennä Rönniin huomattavasti nopeammin, koska siellä alkaa heti tapahtua. Yksi mahdollisuus on se, että kirja olisi alkanutkin Rönnistä. Kirjan loppu sen sijaan on erittäin napakka ja sopiva Pako-nimisen ja tauluja kuskaavan kirjan lopuksi lopuksi. 
Ritva Sorvali
   

Ritvan dekkariarvostelut: