Eppu Nuotio, Loppu. Otava 2011.

Katoamisia ja hometalon ahdinko
Eppu Nuotio, Loppu. Otava 2011.
 

Loppu-kirjan kansilehden mukaan Loppu on Pii Marin –trillerien loppu, päätösjakso eli kuudes osa. Tummaihoinen toimittaja Pii Marin on opettanut suomalaisia sietämään maahanmuuttajia esiintymällä jopa televisiossa. Pii Marin on toiminut myös lähellä poliisia ja siten ollut mukana rikosjutuissa. Poliisista tulee hänelle myös avomies.
 

Lopun alussa Pii on Afrikassa etsimässä isäänsä. Samanaikaisesti hänen suomalaisesta kotikaupungistaan katoaa kaksi ihmistä ja nuori pari muuttaa hometaloon Piin naapuriin. Nuoren parin iäkäs sukulaismies ryhtyy taisteluun huijarivälittäjää kohtaan. Lisäksi Pii selvittelee suhteitaan lehtimaailmaan, avomieheensä ja koko Suomeen.
 

Kiinnostavin aihe tässä kirjassa oli hometaloperheen epätoivoinen tilanne. Tähän olisi voinut keskittyä oikein kunnolla. Ja vaikka joulupukiksi heittäytyvä sukulaismies oli hyvä apu, pariskunnan tilanne olisi ollut vielä epätoivoisempi ilman tätä apua. Jospa apua olisikin pitänyt hakea pelkästään ihan virallista tietä.
 

Onneksi toinen katoamistapaus liittyy tavallaan hometaloasiaan. Toinen katoaminen ei liity mihinkään, joten oliko se edes tarpeen? Tietysti sillä tavalla, jos kirjan teema on katoaminen ja etsiminen. Pii etsii isäänsä, perheet etsivät kadonnutta isää tai äitiä, hometaloperhe etsi kotia, sukulaismies etsii hometta.
 

Kokonaisuutena Loppu tavallaan leviää käsiin. Poliisikin luopuu jutuista ja koko lehtiporukka hajoaa. Ikään kuin tähän kirjaan olisi koottu kaikki mahdollinen ehkä aiemmista kirjoista rannalle jäänyt aineisto. Ehkä oli todellakin syytä lopettaa tämä sarja.
Ritva Sorvali    

 

Ritvan dekkariarvostelut: