Andrea Camilleri, Retki Tindariin. WSOY 2008.

Ihmiskauppaa törkeimmillään
Andrea Camilleri, Retki Tindariin. WSOY 2008.
 

Retki Tindariin koostuu monesta mielenkiintoisesta jutusta. Nuori mies ammutaan kotiovelleen ja samanaikaisesti samassa talossa asunut vanha pariskunta katoaa. Liittyvätkö tapaukset yhteen?
 

Poliisissa kuohuu, sillä Montalbanon ryhmän tärkeä jäsen Mimi on menossa naimisiin muulla paikkakunnalla asuvan naisen kanssa ja muuttamassa sinne. Ryhmä on hajoamassa. Hyvät neuvot ovat kalliit, ja niitä rupeaa Montalbano miettimään ja punookin verkon Mimin morsiamen pään menoksi.
 

Myös sisilialainen mafia nostaa päätään. Mafiapomo pyytää Montalbanoa iltakylään ja tekee tälle ehdotuksen. Tässä vaiheessa ei vielä tiedetä, että mafiakytkentäkin kuuluu pääjuttujen tutkintaan. Mafia on Sisiliassa monessa mukana ja etenkin isoissa jutuissa. Nyt on kyseessä todella iso juttu.
 

Aluksi kaikki näyttää seksikaupalta ja on ehkä sitäkin, mutta kaiken takaa paljastuu vielä karumpia kuvioita. Kaikki kirjan tahot ovat jollain lailla mukana elinkaupassa. Joku on tiennyt liikaa, joku ounastelee jotain, joku on ihmetellyt lähi-ihmisensä outoa käytöstä, joku ei ole tiennyt yhtään mitään.. Kaiken kaikkiaan poliisi törmää tässä kirjassa varmaan pahimpaan kuviteltavissa olevaan ihmiskauppaan.
 

Ilmeisesti useimmat uhrit ja toimijat eivät ole edes tajunneet, missä ovat olleet mukana. Viisikymppinen Montalbano voi huonosti ja ihmettelee, miten hänen poliisijoukkonsa pystyy kuitenkin toimimaan jutun tiimellyksessä. Sitten hän tajuaa, että muut ovat vasta kolmikymppisiä. Heidän täytyykin pystyä toimimaan 2000-luvun rikosten keskellä.
 

Loppuhuipennuksessa poliisien elävä teatteriesitys saa tilanteen raukeamaan. Avainhenkilö lupaa puhua. Näyttää siltä, että juttu saatiin käsittelyyn ilman ylimääräisiä uhreja. Retki Tindariin on tavallaan retki jonnekin maanalaisen ja todella suuria rahoja liikuttelevan rikollisuuden pohjamutiin. Tässä tarinassa asia saatiin ainakin joltain osin tutkittavaksi ja tekijät vastuuseen.
 

Ritva Sorvali     
      
 

Ritvan dekkariarvostelut: