14 Tou 2010

Matti Rönkä, Tuliaiset Moskovasta. Gummerus 2009.

Viktor Kärppä liikkuu edelleen liukkaasti maasta toiseen
Matti Rönkä, Tuliaiset Moskovasta. Gummerus 2009.
 

Matti Röngän kestosankari Viktor Kärppä joutuu Moskovan tuliaisissa moneen välikäteen sekä bisneksissä että naisasioissaan. Tavallaan nämä asiat sotkeentuvatkin toisiinsa eikä Kärppä ilmeisesti aina tiedä itsekään kummasta on kyse. Hän kun nyt vain hurmaantui suloiseen Julijaan ja unohti normaalin varovaisuutensa.
 

Edelleen Rönkän kirjassa on se tuntu, että tietääkö kukaan missä menee raja laillisen ja laittoman toiminnan välillä? Esimerkiksi tässä kirjassa toimijoina ovat Suomen Supo, täkäläinen Venäjän asioiden johto, Pietarista tai Moskovasta käsin hoidettava rikollisliigojen värväys Venäjälle, Suomen poliisi ja mitä kaikkea. Viktor Kärppä toimii näiden kaikkien tahojen välissä ja auttaa milloin ketäkin.
 

Samalla Viktor yrittää hoidella bisneksiään ja naisystävänsä Marjankin bisneksiä. Lapset pitää myös nukuttaa silloin kun Marjalla on tyttöjen kesken iltamenoja ja Viktorin veljelläkin on omat asiansa meneillään. Viktor on melkoinen kahden valtion kansalainen, hänellä on Neuvostoliiton aikainen sotilaskoulutus, hän puhuu venäjää ja suomea, hänellä on eri tason tuttuja molemmissa maissa.
 

Hieman minulle jäi avoimeksi se, mitä Moskovan tuliaiset oikein olivat? Mitä tässä kirjassa oikein puuhattiin, kenen toimesta ja kuka vaikutti ratkaisevimmin siihen, että toimittiin niin kuin toimittiin. Eräänlainen attentaatin uhka kuitenkin leijui ilmassa varjostamassa suunniteltua korkean tason valtiovierailua.
 

Viktor Kärpässä minua viehättää erityisesti se, että hän tuntuu liikkuvan yhtä suvereenisti yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Tietynlainen suomalaisen oloinen puhumattomuus aiheuttaa kuitenkin ongelmia Marjan kanssa. Viktor pärjää muualla, mutta naisten kanssa hänellä on petraamista.  
 

Ritva Sorvali

 

Ritvan dekkariarvostelut: