Harri Nykänen, Jumalan selän takana. WSOY 2009.

Raha maailmaa pyörittää
Harri Nykänen, Jumalan selän takana. WSOY 2009.
 

Juutalaissyntyinen komisario Ariel Kafka joutuu tutkimaan juttua, jossa hänen veljelläänkin on jonkinlainen osuus. Juttuun kuuluu myös se, että Arielin nuoruudenaikaisen tyttöystävän isä murhataan eikä tytön veli eikä mieskään ole kovin kaukana tapahtumien keskiöstä. Joten herää kysymys, onko Ariel sittenkin jäävi tähän tutkintaan. Helsingin juutalaiset tuntevat toisensa.
 

Kirjan yhtenä pääaiheena on vanhemman ja nuoremman liikemiespolven tapa suhtautua asioihin. Vanhemman polven liikemies murhataan kirjan alussa. Hän on toiminut varovaisesti, maksanut laskunsa ajallaan, pitänyt huolta henkilökunnastaan ja muutenkin toiminut luotettavasti. Hänen poikansa puolestaan panee rahan menemään, rakennuttaa ylisuuren merenrantahuvilan, jättää lainat maksamatta, ajaa isänsä ahdinkoon. Pojan holtiton elämä koituu tavallaan isän tuhoksi.  
 

Nykänen kuvaa Helsingin juutalaista seurakuntaa ja uskontokunnan jäsenten läheistä yhteyttä keskenään. Esimerkiksi hautajaisissa juutalaiset toimivat Suomen oloissa kuten Israelin oloissa: Vainaja haudataan mielellään heti seuraavana päivänä. Kaikki tapahtuu yksinkertaisesti lauta-arkussa, ilman kukkia ja suuria seremonioita. Kuolemassa olemme tasaväkisiä.
 

Juoni polveilee Helsingin ja Tel Avivin välillä. Välillä piipahdetaan myös Viron puolella ja onpa mukana venäläinen henkilökin. Suojelupoliisi eli Supo nostaa päätään ja pyrkii vaikuttamaan tutkimuksiin. Ikään kuin kyseessä olisi jokin valtioiden välinen kärhämä. Vaikka ainekset ovat hyvin kasassa, tämä Nykäsen tarina ei tehnyt minuun kummempaa vaikutusta. Taitava juttu ei muuta.
 

Ritva Sorvali

Ritvan dekkariarvostelut: