10 Huh 2010

Terhi Nikulainen, Pelasta mut. Myllylahti 2009.

Ihmissuhdekoulutuksen kyseenalaiset menetelmät
Terhi Nikulainen, Pelasta mut. Myllylahti 2009.
 

Terhi Nikulaisen uusin dekkarin Pelasta mut melskaa ensimmäiset 70 sivua ihmissuhdekurssilla. Kurssitus on varmaan joiltain osin ihan asiallistakin, mutta etenkin yötienoot menevät kurssittajien ja kurssitettavien ristiinnainnissa. Kun tätä lukee 70 sivua, alkaa ihan oikeasti toivoa, että joku mahdollisimman pian murhattaisiin.
 

Niin sitten onneksi tapahtuukin ja alkaa normaalimman oloinen elämä, murhatutkimukset ynnä muu tapahtumien selvitys. Kurssilaisista ainakin kaksi ajautuu kurssin jälkeen mielisairaalaan, mikä olikin kyseisen kurssin jälkeen odotettavissa. Ilmeisesti Terhi Nikulainen haluaa vakavasti kyseenalaistaa tämäntyyppiset ihmissuhdekurssit.
 

Ihmissuhdekurssilaisten sekoilun lisäksi kirjan aiheena on seksiyliaktiivisen kansanedustajan murha. Edustajalla on ollut maksettuja naisia iät ja ajat ja ilmeisesti hän on vaimoonsakin tutustunut tätä kautta. Miten kansanedustajan kuolema liittyy ihmissuhdekurssilaisten mielenterveysongelmiin, en oikein tajunnut. Jotkut henkilöt olivat tosin liikkuneet molemmissa piireissä, mutta oliko muuta yhtäläisyyttä?
 

Mielenkiintoista oli kulkea komisario Salmisen pyöräretkillä Vantaanjoen rannoilla ja Kumpulan maisemissa. Samalla kun kirjailija kuvaa Salmisen näkemää maisemaa, hän antaa tämän palautella mieleensä päivän aikana käytyjä kuulusteluja ja tutkittavien tapausten tuon hetken tilanteita.
 

Kaiken taustalla leijuu tarinan keskeisten sisarusten lapsuuden koti ja siellä tapahtuneet kriisit. Lopussa palataankin tavallaan alkuun. Olisin lukenut paljon mieluummin enemmän juuri mielenterveysongelmaisten taustoista ja jättänyt kansanedustajan kuoleman odottamaan jotain toista kirjaa.
 

Pidin siitä että Terhi Nikulainen ei moralisoi vaan kuvaa tapahtumia ja antaa lukijan tehdä johtopäätökset.
 

Ritva Sorvali           

Ritvan dekkariarvostelut: