19 Tam 2010

Reijo Mäki, Valkovenäläinen. Otava 2009.

Dekkarikirjailijoita kuolee Suomen Turussa
Reijo Mäki, Valkovenäläinen. Otava 2009.
 

Reijo Mäki sujuttelee edelleen luistavasti dekkarikentällä. Ihailen erityisesti hänen tapaansa luoda uusia sanoja ja etenkin yhdyssanoja. Näistä on pakko laittaa tähän muutama esimerkki: rättirekki (vaatenaulakko), kevytleviterooli, kaupungin kravattinatsit, virastomulkku ja tuhkamulkku (kuollut).
 

Luistavan kielensä lisäksi Mäellä on valmiina vakiohenkilökaarti ja tietyt tutut Turun paikat. Niinpä hieman ihmettelin miksi hän Valkovenäläisessä kuljettaa lukijaa niin kauan Vareksen ja novellikirjailija Luusalmen kanssa pitkin kuolleen kirjailija Oxbackan koluamia kapakoita. Tämä kaikki oli tavallaan vanhan toistoa. Tosin tällä kulkemisella on tietty merkitys juonenkulun kannalta.
 

Turussa on siis kuollut kuuluisa dekkarikirjailija Juhani Oxbacka. Poliisi ja Jussi Vares tutkivat Oxbackan kuolemaa tappona tai murhana. Mäki antaa itseironisesti ymmärtää, että tällä julkkiskirjailijalla oli paljon vihamiehiä, että tämä sai uhkauskirjeitä ja syystäkin, koska oli niin änkyrä ja eri mieltä asioista kuin enemmistö. Oxbackalla oli viime vuosina ollut vaikeuksia saada kirjaa aikaiseksi ja ehkä sen takia tämä lähti kirjassa paljon kuvatulle Karjalan matkallekin.
 

Oxbackan Karjalan vaiheet on kuvattu kursiivilla. Karjala-kytkentää en oikein tosin ymmärtänyt. Oxbacka vaeltelee Vienan maisemissa novellikirjailija Luusalmen kanssa ja väliin yksinäänkin ja joutuu näkemään kaikenlaista, mutta miten tämä vaeltelu liittyy Turun tapahtumiin? Tietenkin hän valokuvaili kaikenlaista ja jätti filmin talteen, mutta sitten myöhemmin kuvio laajenee vielä paljon suuremmaksi. 
 

Turun kulttuuripiireissä muhii nimittäin aivan oma sisäinen aiheensa, armoton kateus julkkiskirjailija Oxbackaa kohtaa. Tällä asialla ei kuitenkaan liene Karjalan tapahtumien kanssa paljonkaan tekemistä. Ellei se, että huipulla tuulee, oli sitten kirjallisen kentän huipulla tai poliittisella huipulla. Kulttuuri menettää Turussa kuitenkin sekä Oxbackan että nuoren dekkarikirjailijanalun. Harmi Turun kannalta.
 

Vares viipyilee vanhaan tyyliin kapakoissa ja kaatuilee milloin kenenkin sänkyyn. Yhteys Turun poliisiin näyttää nyt olevan harvinaisen hyvä, ja kaverit Luusalmi ja Pastori Alanen toimivat taustatukena. Mäen peruspalikat ovat koossa.
Ritva Sorvali

Ritvan dekkariarvostelut: 

Kommentit

Olen lukemassa Reijo Mäen Valkovenäläinen
On pakko sanoa että tämä on hänen huonoin
kirja,juuri kielellisesti erittäin ponnetonta löpinää
Tulee tunne että juopottelun lomassa voi ratkaista
rikoksen