6 Tam 2010

Johanna Tuomola. Tummissa vesissä. Myllylahti 2009.

Leppoisaa poliisityötä Lohjalla
Johanna Tuomola. Tummissa vesissä. Myllylahti 2009.
 

Johanna Tuomolan esikoisdekkari sijoittuu Lohjalle ja kertoo monisävyisen pikkukaupungin murhatarinan. Yksinhuoltajapoliisi Noora muuttaa kirjan alussa lapsineen Lohjalle ja soluttautuu sekä sikäläiseen poliisiin että lohjalaiseen elämään muutenkin. Melko pian ryöstöt ja muut pienemmät rötökset vaihtuvat oikeaan murhatutkintaan.
 

Saara Hallamaa löydetään lähijärvestä kuolleena. Kun poliisit ryhtyvät tutkimaan Saaran elämää, käy ilmi että yhdellä jos toisellakin olisi ollut motiivi päästää Saara päiviltä. Saaralla näyttää olleen melko kylmät välit miehensä kanssa ja tästä sukeutuukin yksi romaanin teema; kylmyys, rakkaudettomuus, sääntöihin pitäytyminen, tiukkuus, vaativuus. Kun nämä alkavat ohjata perhe-elämää, siitä on leikki kaukana.
 

Saaran elämästä paljastuu muun muassa monenlaista yrittäjyyttä, naisystäviä, miesystäviä, ongelmallinen suhde sisareen, sairauksia ja tosiaan syyttelevät vanhemmat. Saara on harrastanut irtiottoja eri suuntiin ja tällä tavalla koetellut lähi-ihmistensä kärsivällisyyttä. Poliisit joutuvat käymään moneen kertaan samojen ihmisten luona, koska nämä valehtelevat jatkuvasti kuka ketäkin suojellakseen.
 

Tämänkin kirjan lopulla päästään tutkimaan villiä rakennusbisnestä, jossa virolaiset ja venäläiset työmiehet raatavat pimeästi urakoivan yrittäjän piikkiin. Pienellä palkalla ja alkeellisissa oloissa siirtotyöläiset rikastuttavat ainakin työnantajaansa. Mutta kuka valvoo näitä työmaita tai vastaa lopputuloksesta, vastaako kukaan? 
 

Helsingin läheisyys tuntuu Lohjalla, tämän tästä joku piipahtaa Helsingissä palaverissa ja joku sieltä on käymässä Lohjalla. Joitakin henkilöitä pitää poliisinkin ajaa puhuttamaan Helsinkiin. Mutta pienen  kaupungin kotoinen kaikki tuntevat toisensa -ilmapiiri tunkee sekin läpi. 
 

Karusta aiheestaan huolimatta Pimeissä vesissä on lämminhenkinen romaani. Poliisit viihtyvät hyvin yhdessä ja ymmärtävät toisiaan. Voiko näin herttaista työpaikkaa muuten olla missään? Tutkinnanjohtajan juopottelu ja arkistunut avioliitto sentään tuovat normaalin tuntuista arkea poliisiasemankin käytäville.  Myös poliisin numeronikkari Bengt Moberg vaikuttaa kiinnostavalta tyypiltä.
 

Noora kotiutuu isänsä kotiin ja Lohjalle. Isällä on nyt uusi elämä, mutta suhteet selvitellään kuntoon ja jopa Nooran konkurssiin saattanut hulttio ex-mieskin jotenkin kestetään. Tätä kuviota en tosin millään jaksanut ymmärtää. Jotain rajaa ymmärtämiselläkin. Vai onko Noora enkeli?
 

Ritva Sorvali
   
 

Ritvan dekkariarvostelut: 

Kommentit

Karusta aiheestaan huolimatta Pimeissä vesissä on lämminhenkinen romaani. Eikös romaanin nimi ole Tummissa vesissä eikä Pimeissä vesissä?