Andrea Camilleri, Veden muoto. Wsoy 2003.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.146959

Montalbano selvittää maakuntasihteerin kuolemaa
Andrea Camilleri, Veden muoto. Wsoy 2003.
 

Andrea Camilleri (synt.1925) sijoittaa dekkarinsa Sisiliaan, Vigátan kaupunkiin. Siellä komisario Montalbano tutkii rikoksia poliisijoukkonsa kanssa. Tämän tästä Montalbano poikkeaa johonkin tuttuun ruokapaikkaan nauttimaan mieliruuistaan ja jos makuelämykset tyydyttävät, hän käy kädestä pitäen kiittämässä kokkia ennen kuin lähtee ruokapaikasta.
 

Veden muodossa maakuntasihteeriksi juuri nimetty Luparello löydetään kuolleena huonomaineiselta seudulta. Montalbanolle herää kysymys, miksi hän on mennyt sinne kuolemaan? Vaikka kyseessä on lääkärin mukaan luonnollinen kuolema, kuolinpaikka panee epäilemään jotain muuta. Niinpä Montalbano ryhtyy houkuttelemaan kettuja ulos luolistaan.
 

Kaiken takaa paljastuu mikäpä muu kuin valtataistelu. Kaikki eivät sietäneet Luparellon nimitystä maakuntasihteeriksi. Kaiken kaikkiaan Montalbano saa tietää, ketkä kaikki ovat olleet keneenkin yhteydessä, miten mitkäkin rakennusurakat on hoidettu oikeaan osoitteeseen, kuka on soittanut kansanedustajalle, ja mitä maksetaan mafialle mistäkin asiasta. 
 

Pääjutun ohella Montalbano selvittelee myös pienempiä sotkuja, hän muun muassa ohjaa kalliin korun löytöpalkkion oikeaan osoitteeseen, hän kuuntelee 82-vuotiasta mustasukkaista miestä ja ohjailee juttujen uutisointia luottotoimittajansa kanssa. Eli näyttää siltä, että Sisiliassa poliisi pystyy toimimaan ohi byrokratian sekä hyvässä että pahassa.
 

Andrea Camilleri kirjoittaa lyhyesti ja napakasti. Erityisesti repliikit ovat hänen ominta aluettaan. Hän saa poliisit sanailemaan toisilleen todella sähäkästi ja pystyy pienillä vinkeillä kertomaan paljon henkilöiden mielentilasta. Kaiken kaikkiaan Camilleri on erinomainen kirjailija. Ilmeisesti Helinä Kankaan käännös tekee oikeutta alkuperäistekstille.
 

Ritva Sorvali

  
 

Ritvan dekkariarvostelut: