Unto Katajamäki, Petos ja paljastus. Kustannus-Mäkelä Oy 2007.

Kaavoitusrahat sokaisevat kaupungin herrat
Unto Katajamäki, Petos ja paljastus. Kustannus-Mäkelä Oy 2007.

Kunnan talousjohtaja Maisa Mäkelä löydetään murhattuna kaupungintalolta näyttelynavajaisten jälkeisenä aamuna. Kaupungin kerma on osallistunut avajaisiin ja osa myös jatkoihin, joten moni on ollut liikenteessä puolen yön tietämissä, jolloin murha on tehty.

Paikallinen poliisi tekee tutkimuksiaan. Kaupungin sivistystoimenjohtaja Martti Piha kiinnostuu asiasta, kun hänen alaisensa Leena Nurminen vangitaan epäiltynä murhasta. Piha ei usko Nurmisen syyllisyyteen vaan epäilee juttua huomattavasti isommaksi ja laajemmaksi ja ryhtyy omin päin tutkimaan asiaa.

Urho Katajamäki näyttää tuntevan kunnallispolitiikan kiemurat sekä luottamusmiehen että virkamiehen kannalta. Kun asiat junaillaan etukäteen tiettyyn malliin, lähes mikä tahansa päätös saadaan läpi. Työllisyydellä ja muulla hyvällä voidaan perustella mitä tahansa hanketta.

Kun avainhenkilöt on saatu jonkin asian taakse, kun heille on luvattu tiettyjä etuja, joita he kipeästi tarvitsevat, asian läpimeno on varmaa. Voi tietenkin käydä niin, että joku haluaa enemmän kuin hänelle on luvattu, jolloin muiden pitää miettiä, miten pitkälle mennään.

Erittäin hyvin Katajamäki näyttää, kuinka hyvä veli -järjestelmä toimii, ja kuinka vaikea yhteisestä veneestä on hypätä pois. Lisäksi, kun yhden kerran on menty kaltevaa pintaa pitkin, toisen kerran se on jo helpompaa. Helpompaa vaikka panokset kovenevat. 

Pohjimmiltaan kyseessä on kaavoitusasia. Alun perin puistoksi kaavoitettu iso tontti päätetäänkin muuttaa asuntokortteliksi. Kunnan päättäjät saadaan uskomaan, että juuri sellaista nyt keskustassa tarvitaan. Kun sivistystoimenjohtaja Martti Pihalle selviää, ketkä kaikki ovat hankkeen rakennuttajan eli Kaupunkirakentajat OY:n omistajia, tilanne rupeaa selviämään.

Katajamäki kuvaa hyvin, miten hitaasti laiva kääntyy, miten hitaasti uutta tietoa aletaan ottaa vastaan. Kun tarpeeksi isot herrat ovat asialla, ei heidän tekemisiinsä tahdo päästä mitenkään kiinni, he ovat suojanneet selustansa. Tarvitaan melkoista kansalaisrohkeutta ja sitkeyttä, että tuo selusta murtuu.

Ritva Sorvali 

Ritvan dekkariarvostelut: