30 Kes 2009

Robert van Gulik, Murha Kantonissa. WSOY 1992.

 

Eri kansallisuudet kohtaavat Kantonissa
Robert van Gulik, Murha Kantonissa. WSOY 1992.

Murha Kantonissa kuvaa kiinalaisten ja arabialaisten kohtaamista Kantonissa. Kantoniin on kirjan mukaan sijoittunut ainakin 10.000 arabialaista kauppiasta ja merimiestä. Kaupungin satamassa on lisäksi aivan oma pelkästään laivoissa asustava kansa, tankat. Nämä ovat kaikkien mielestä aivan alinta kastia, jolla ei ole edes oikeutta asettua asumaan mantereelle.

Tuomari Dee on nykyään keskushallinnon virkamies pääkaupungissa. Hänet on kuitenkin lähetetty tutkimaan Kantonin kuohuvaa kaupunkia, kiinalaisten arabialaisyhteyksiä ja mitä muuta lieneekään. Vaikutti siltä, että tutkijat itsekään eivät olleet aivan perillä siitä, missä mennään. Tuomari Deen apulaiset Chiao Tai ja Tao Gan kuitenkin seikkailevat kaupungilla sekä yhdessä että erikseen.

Kantonilaiset virkamiehetkin ovat hieman varpaisillaan, että mitä nyt on meneillään, kun keskushallinto lähettää paikalle virkamiehiään. Tuomari Dee joutuu rauhoittelemaan näitä ja samalla tarkkailemaan tilannetta, kuka on kenenkin mitenkin läheinen ystävä tai vihollinen. Kauppiaat toimivat tietenkin kaikkien kanssa.

Tärkeässä roolissa ovat taas ilotytöt, prostituoidut, kurtisaanit. Arabialaiskurtisaani tuo oman värinsä kirjaan esittämällä vatsatanssia. Uutta on myös sirkkojen kaupittelu. Torilla myydään rasioissa eri sirkkalajeja. Ala on hyvin hienojakoinen, sirkkoja on kalliimpia ja halvempia ja kalliimpien takia saatetaan jopa murhata. Sirkkarasioita kuljetetaan laajoissa hihoissa.

Sokea tyttö Lan-lee kaupittelee sirkkoja ja myös etsii niitä luonnosta. Tarkoilla korvillaan hän löytää juuri niitä harvinaisimpia lajeja. Lan-lee elättää itsensä sirkkamyyjänä. Ilotalossa tuomari Dee kuulee kuinka ilotyttö rakastui kiertävään silkkikauppiaaseen, joka myöhemmin myi hänet tankoille, joiden joukosta hän pääsi sittemmin kaupunkiin kunnon ilotaloon.

Murha Kantonin juoni on mutkikas ja rönsyilevä, kuten kansallisuuksia kuhisevaan kaupunkiin sopiikin. Kansallisuuksien lisäksi yhteiskunnan tiukka hierarkia jakaa ihmisiä eri kasteihin. Naisilla on taas oikeastaan vain kaksi mahdollisuutta pärjätä: päästä naimisiin tai ilotytöksi.

Ritva Sorvali 

Ritvan dekkariarvostelut: