30 Kes 2009

Robert van Gulik, Kiinalaiset neulamurhat. WSOY 1994.

Naiset vahvasti mukana neulamurhissa
Robert van Gulik, Kiinalaiset neulamurhat. WSOY 1994.

Kiinalaisissa neulamurhissa kuvataan runsaasti oikeudenistuntoa. Tuomari Dee menee monta kertaa yleisön eteen kertomaan tutkimusten nykyvaiheista. Näyttää siltä, että esimerkiksi ruumiinavaukset saatetaan tehdä oikeustalossa yleisön silmien edessä. Näin tehdään etenkin silloin, kun kuolintavasta on ristiriitaisia käsityksiä.

Mielenkiintoista on, että kun henkilö tulee kuultavaksi oikeusistuimeen, tämän pitää ensin tietenkin polvistua tuomarin eteen ja sitten esitellä itsensä sanomalla ”Tämä mitätön henkilö on nimeltään se ja se ja ammatiltaan se ja se”. Tuomarilla on oikeudessa kaikki valta, hän voi esimerkiksi tuomita tietyn määrän ruoskaniskuja, jos katsoo jonkun halventavan oikeutta.

Vaimoista puhutaan nyt sen verran, että tuomari Deen kaksi ensimmäistä vaimoa eivät meinaa millään hyväksyä tämän kolmatta vaimoa. Kirjassa kuvatulla Chu:lla on suorastaan kahdeksan vaimoa, mutta tästä huolimatta hänellä ei ole yhtään lasta. Suhteet vaimoihin ovat muutenkin paljon esillä tässä kirjassa. Valitettavaa on mielestäni, että kahdeksanvaimoisen Dhu:n luonnetta ei lopussa pahemmin selitellä.

Vaimoja katoaa, morsian katoaa, leskivaimo osoittaa tataariluontonsa ja kirjan lopulla vankilanjohtaja rouva Kuo osoittaa viisautensa ja rohkeutensa yllättävällä tavalla. Rouva Kuo pelastaa tuomari Deen, mutta virittää samalla itselleen ansan. Tuon ajan kiinalaisen lain mukaan tuomari voidaan nimittäin teloittaa, jos hän on antanut väärän tuomion.

Keskeisessä roolissa on muun muassa nyrkkeilynopettaja ja seitsikko-niminen palapeli. Seitsikolla uhri ilmoittaa tutkijoille murhaajansa. Myös mieheksi pukeutumista käytetään, sormus on johtolanka, ja hellittelynimi ohjaa tuomaria oikeille jäljille.

Ritva Sorvali      

Ritvan dekkariarvostelut: