30 Kes 2009

Robert van Gulik, Keisarin helmi. WSOY 1991.

     
Naisten kiusaaja kostaa pettymystään
Robert van Gulik, Keisarin helmi. WSOY 1991.

Keisarin helmessä ollaan joella, jossa pidetään soutukilpailut. Tuomari Dee on vaimoineen paikalla yhdessä veneessä ja pelaa näiden kanssa dominoa. Samalla kerrotaan virranjumalattaresta, jolle on vanhempina aikoina uhrattu nuoria miehiä. Tarinat näistä tapauksista kulkevat edelleen kansan suussa.

Virranjumalattaren valkoinen patsas on eräänlainen symboli tämän kirjan aiheelle. Kaunis nainen riivaa miehiä. Kirjan henkilöt ovat antiikkikauppiaita, eli he ovat koko ajan tekemisissä kauniiden esineiden kanssa. Mikään ei kuitenkaan voita kauniin naisen aiheuttamaa elämystä, ja jos joku joutuu tällaisen torjumaksi, hän saattaa ryhtyä kostamaan.

Myös tarina keisarin helmestä liikkuu pienessä piirissä. Kun ihmisiä alkaa kuolla tuomari Deen ympärillä, hän ryhtyy tietenkin apulaisineen toimeen. Tässä kirjassa hän järjestää keskustelutilaisuuden, johon hän kutsuu kaikki pääepäillyt ja ilmoittaa tapahtumasta myös muutamille muille. Kyseessä on ansa, johon murhaaja meneekin.

Kirjassa puhutaan siitä, kuinka vaimoilla ei ole lupaa tavata vieraita miehiä, mutta keskenään vaimot järjestävät kutsuja. Nainen saattaa saavuttaa tietynlaisen itsenäisyyden, jos hänellä on jokin erityistaito. Keisarin helmessä on mestaripainija neiti Liang, jolla on oma urheilualan liikeyritys.
Neitiin suhtaudutaan kuten miehiin.

Muuten näyttää siltä, että monet perheet ovat huonoina aikoina myyneet tyttäriään bordelleihin ilotytöiksi. Tämän jälkeen tyttö on loppuikänsä omistajansa armoilla, ellei joku lunasta häntä vapaaksi. Eli ainakin naisten orjuus näyttää olleen luonnollinen asia tuomari Deen ajan Kiinassa.

Monissa Gulikin dekkareissa naisiin kohdistuvat rikokset ovatkin yleisiä. Keisarin helmessä kieroutunut sairaalloinen kosto kohdistuu nimenomaan naisiin.

Ritva Sorvali

Ritvan dekkariarvostelut: