30 Kes 2009

Robert van Gulik, Kummitusluostari. WSOY 1961.

Myrskyä pakoon luostarin murhamysteereihin
Robert van Gulik, Kummitusluostari. WSOY 1961.

Kummitusluostarissa Robert van Gulikin tutkija tuomari Dee joutuu myrskyn takia yöpymään vaimoineen vanhaan luostariin ja ajautuu heti outoihin sattumuksiin. Niinpä koko myrskyinen yö meneekin luostarin sekä menneitä että nykyisiä tapauksia selvitellessä. Aamulla tuomarin vaimot saavat hoteisiinsa tutkimuksille kaikkensa antaneen miehen.

Taas kiivetään rappuja ylös ja alas pitkin loputtomia käytäviä. Luostari on rakennettu vuorelle, joten jo maasto tarjonnee korkeuseroja. Osa luostarin väestä jää taustalle, he ovat munkkeja tai apulaisia, mutta apotti, teatteriseurueen jäsenet ja muutama muu henkilö nousee valokeilaan.

Tuomari on matkoilla kolmen vaimonsa kanssa. Vaikka luostarissa on runsaasti tilaa, heille annetaan vain yksi makuuhuone, joten tuomari joutuu nyt nukkumaan yhdessä kolmen vaimonsa kanssa. Kotona vaimoilla on eri makuuhuoneet, ja tuomari vierailee milloin kenenkin luona. Gulik antaa ymmärtää, että monet aviomiehet nukkuvat kaikkine vaimoineen samassa huoneessa. 

Naiset ovat taas tärkeässä roolissa, sillä luostarissa on kuollut kolme tyttöä epämääräisissä oloissa. Luostarin seinillä on kuvia ikään kuin kiinalaisesta Danten helvetistä, jossa pirut kiusaavat ihmisiä mitä julmimmilla keinoilla. Vaikuttaa siltä, että tässä luostarissa on otettu nuo keinot kirjaimellisesti käyttöön jo tässä elämässä.

Kummitusluostarissa ollaan vain yksi yö, joten tarina on ajallisesti hyvin keskitetty. Luonnollisesti myös paikka on koko ajan sama, luostari, vaikka siellä käytäviä ja huoneita onkin melkoinen määrä. Hiippailemalla pitkin luostaria tuomari Dee saa selville salatut tapahtumat ja tekijät vastuuseen.

Ritva Sorvali

Ritvan dekkariarvostelut: