Henning Mankell, Kiinalainen. Otava 2008

Ritvan dekkarinurkan dekkariarvostelut: 

Kiina hivuttautuu maailman mahdiksi
Henning Mankell, Kiinalainen. Otava 2008

Mankellin Kiinalaisessa kuljetaan pitkin maapalloa. Tapahtumat alkavat Ruotsista ja päättyvät Ruotsiin, mutta siinä välillä käydään useampaankin kertaa Kiinassa sekä kerran Amerikassa ja Afrikassa. Myös Euroopan sisällä matkustellaan.

Kaikki alkaa siitä, kun pieni ruotsalainen kylä löydetään lähes kokonaan murhattuna. Kenellä voisi olla syytä murhata kylän vanhoja ihmisiä? Paikallisen poliisin ja monien muiden lisäksi tapahtumista kiinnostuu helsinborgilainen tuomari Birgitta Roslin, koska hän oivaltaa, että hänen äitinsä on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa murhatussa kylässä.

Tässä kirjassa ei ole viisasta Kurt Wallanderia, joten poliisia avustamaan pyrkivä Birgitta Roslin saakin osakseen ylimielistä kohtelua. Vaikka poliisi haluaa yleisövihjeitä, ei se kuitenkaan näytä olevan niistä kiinnostunut. Ikään kuin poliisille olisi kunnia-asia itse ja täysin omin päin selvittää näinkin suuri rikos.

Millainen johto nousee Kiinaan? Kaiken takana näyttää olevan Kiinan sisäinen valtataistelu. Siellä kisaillaan kummat pääsevät valtaan, vanhat vai nuoret, inhimillisiä arvoja kunnioittavat vai omaisuuksia kahmivat, häikäilemättömät lahjuksilla etenijät vai kykyihinsä luottavat. Kaiken a ja o tuntuu olevan, ketkä hallitsevat tulevaisuuden Kiinaa?

Huipulla pitää osata olla pokerinaama, jotta ei näytä pelkoaan eikä muutenkaan ajatuksiaan. Joskus voi olla tunneista kiinni, kuka ehtii tappaa toisen ennen toista. Kaikki onnettomuudet eivät välttämättä ole onnettomuuksia. Esimerkiksi lahjonta on kiellettyä, mutta lähes kaikki tuntuvat sitä harrastavan. Jotkut joutuvat niskalaukauksella hyvittämään tekonsa.

Mankell on asunut vuosikausia Afrikassa, joten häntä kiinnostaa, miten Kiina levittää lonkeroitaan tuolle mantereelle. Vuosisatoja kiinalaiset ovat itse hankkiutuneet eri maanosiin tai heitä on kuljetettu pakkotöihin eri puolille maailmaa. Yksi kirjan tapahtumiin vahvasti vaikuttava asia on kuvaus kiinalaisten pakkoviennistä rakentamaan rautatietä Amerikan mantereelle.

Maailma on pieni. Kun joku vaikkapa Kiinassa saa päähänsä, että sinä uhkaat hänen etujaan tai voit saattaa hänet kiipeliin, tuo joku on oitis ovellasi. Kun tuomari Birgitta Roslin on sukunsa päiväkirjoja lukemalla oivaltanut jotain murhatun kylän tapahtumista ja menee vielä Kiinan-matkallaan näistä oivalluksistaan kyselemään, ei hänen henkensä ole tämän jälkeen paljon väärti.

Mankell saa pidettyä jännityksen aivan viime sivuille asti. Kiinan rikkailla on jopa omat lentokoneet, joilla he ehtivät paikasta toiseen lähes ajatuksen nopeudella. Historia ja maantiede ovat heidän hallussaan. Heitä ei pääse pakoon tässä maailmassa.

Saanee kuitenkin toivoa, että ei ainakaan enää tätä paksumpia kirjoja. Lähes 700 sivua koettelee käsivarsia ja voinee aiheuttaa pitelijälleen vaikka ”jännetuppitulehduksen”. Muuten sivumäärästä ei ollut haittaa vaan nuo sivut luki mielikseen.

Ritva Sorvali