13 Elo 2008

Terhi Nikulainen, Rakkausmurha. Myllylahti 2007

Kaupunginjuristi salapoliisina insestiepäilyssä

Terhi Nikulaisen esikoisdekkari Rakkausmurha kertoo vaikuttavan tarinan siitä, miten virkakoneisto voi pahimmillaan ajaa perheen täydelliseen umpikujaan. Jos joku herättää epäilyn, että perheen sisällä harrastetaan insestiä tai lapsen hyväksikäyttöä, miten voi puhdistautua näiltä epäilyiltä?

Joka tapauksessa joudutaan pitkällisiin tutkimuksiin ja kun virkamiehillä on omat epäilynsä, he tulkitsevat kaiken havaintonsa siltä pohjalta. Joten sanoivat tai tekivät vanhemmat mitä tahansa, virkakoneistolla on selitys valmiina: näyttelevät, piilottelevat totuutta, syyttävät muita.

Jossain vaiheessa kirjan tilanteet muistuttavat Kafkan ihmisten tilanteita. Henkilöillä on yksi mahdollisuus; tulla hulluksi ja päästä sillä tavalla pälkähästä. Muuta valoa ei näytä olevan näkyvissä. Kaikki virkakoneiston osat kuitenkin ilmoittavat toimivansa lapsen parhaaksi.

Onneksi kaupunginjuristi Anna Anger tuttavuuttaan ottaa syytetyn perheen asian omakseen ja ryhtyy selvittämään sitä. Kun perheen molemmat vanhemmat ovat taiteilijoita ja töissään käsittelevät ongelmallisia ihmissuhteita, on aina olemassa se vaara, että joku tulkitsee heidän puhuvan tai kirjoittavan suoraan omasta perhe-elämästään.

Rakkauden puute ja omat kovat lapsuuden kokemukset ovat taas kerran kaiken takana. Lapsuuden kodissa koettu häpeä ja pelko värittävät niitä kokeneen ihmisen elämää lopunikää. Jos siellä missä pitäisi olla turvallista, onkin lapsena täysin turvaton, keneen voi aikuisena luottaa?

Eli rakkaus on murhattu tämän kirjan rikoksentekijältä, kuten kirjan nimi Rakkausmurha kertoo. Pidin hyvänä sitä, että näin suuri huomio oli kohdistettu tarinan tapahtumien aiheuttajaan. Paha ei jäänyt kasvottomaksi vaan sille löytyi syy. Tätä kautta kirjassa on suorastaan opetus: ole hyvä lapsillesi!

Ritvan dekkariarvostelut: