Eija Jansson, Kivisydän. Myllylahti 2005

Joulunviettoa korpihotellin murhamyllyssä

Eija Janssonin Kivisydän kuvaa joulunviettoa korpihotellissa murhien katveessa. Joulun aikana kuolee hotellissa ainakin kolme ihmistä.

Jansson kehittelee kaikille teoille hyvät motiivit ja saa hotellissa aikaan agathachristiemäisen arvoitusdekkaritilanteen. Monella olisi ollut syytä murhata tapahtumaryppään pääsankari, mutta vain yksi toteutti monien unelman.

Joulun viettäjistä esitellään hotellin isäntäpariskunnan lisäksi noin kymmenkunta vierasta: yksi pariskunta, muutama yksinäinen mies, yksi kaunis nuori nainen ja kaksi vanhaa naista. Kun poliisit tulevat vielä kuvaan, henkilömäärä lisääntyy muutamalla. Ei kuitenkaan liikaa, sillä lukija pysyy hyvin kärryillä, kuka kukin on.

Kyseessä on kosto. Kaikki haluavat kostaa öykkärimäiselle pankinjohtajalle, joka on aiheuttanut ihmisille konkursseja sekä kaatanut holtittomasti naisia ja näillä molemmilla toimillaan aiheuttanut monella suunnalla mielipahaa. Hän tuntuu kuitenkin elävän kuin mitään ei olisi tapahtunut. Hänellä on ilmeisesti kivisydän, kuten romaanin nimi vihjaa.

Eija Jansson tuntuu dekkarinsa lukeneen, sillä muutaman kerran tuli mieleen häivähdys tunnetuista tekijöistä, erityisesti tietenkin Agatha Christie. Motiivi päämurhaan on tarpeeksi vahva, sillä kuvattu pankinjohtaja on todellakin aiheuttanut monen perheen tuhon ja jopa taloussotkujen takia tehtyjä itsemurhia. Joten kostomotiivi toimii.

Kirjoitustyyli vie ajatukset jonnekin 1950-1960-luvuille, vaikka kirjan tapahtumien taustalla lienee 1990-luvun lama ja sen seuraukset. Kivisydän on rakenteeltaan tiivis ja hyvin kasassa pysyvä dekkari. Hyvältä tuntui sekin, että poliisit eivät ihan kaikkea saaneetkaan selville.

Ritvan dekkariarvostelut: