28 Tou 2008

Staffan Bruun, Tuntematon tekijä. Otava 1993. Ihmissyöjä. Otava 1994

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.139256

Staffan Bruunin 1990-luvun kirjat seikkailukirjoja

Staffan Bruunin toimittajatutkija Burt Kobbat muistuttaa jollain tavoin Reijo Mäen Jussi Varesta. Burt seikkailee tosin Turun sijasta Helsingin kapakoissa ja yrittää saada leipänsä Huvudstadsbladetin toimittajana. Burt on naimisissa, mutta vaimo luennoi jatkuvasti ulkomailla, joten Burt on käytännössä kesäleski. Burt käyttää surutta leskeyttä hyväkseen.

Tuntemattomassa tekijässä leviää huhu, että Loviisan ydinvoimassa on vuoto. Poliitikot, lehtimiehet ja mielenosoittajat täyttävät kirjan sivut. Venäläiset, virolaiset ja kuubalainen poliitikko sekoittavat ydinvoimakuvioita. Presidentin vaalit ovat tulossa, Venäjältä on tullut nootti, ydinjätekaupat uhkaavat paljastua, joten lehtimiehillä riittää kirjoittamista.

Väestökonferenssi Helsingissä

Ihmissyöjässä Burt Kobbat asioi Helsingin konferenssivirkailijana. Maailman huippupoliitikot ovat kokoontuneet Messukeskukseen allekirjoittamaan syntyvyydensäännöstelyyn tähtäävää sitoutumisasiakirjaa. Tuossa konferenssissa Burt möläyttää, että ihmissyönti voisi olla hyvä keino rajoittaa väestönkasvua.

Kun konferenssi päättyy ja ennen kuin koko maailman johto häipyy kotimaihinsa, tehdään vielä viime hetken attentaatti Helsingissä ja Burt lentää Tunisiaan. Tunisiassa hän joutuu kokemaan kuumuutta, janoa ja nälkää sekä kuolemanuhkaa. Jännittävä tilanne seuraa toistaan, joten olo on kuin ainakin seikkailukirjassa. Tärkeä asia eli väestöräjähdyksen estäminen hukkuu tavallaan seikkailun syövereihin.

Ritvan dekkariarvostelut: