Harri Nykänen, Pahanilmanlintu. Kouvolan Sanomien kesädekkari kesällä 2003

Kesädekkarin keskushahmona epäluuloinen insinööri Siimes

Kouvolan Sanomien vuoden 2003 kesädekkari oli sijoitettu suomalaiselle kesämökille. Siellä majailee insinööri Siimes, jolla onnettomuudekseen on jo useampana kesänä ollut epäilyttäviä naapureita. Niin tänäkin kesänä.

Heti naapureiden ilmaannuttua mökille asettuu Siimes kuulolle. Mitä miehiä nämä oikein ovat ja millä asialla? Siimes laittautuu halonhakkuuseen ja muuhun mökkipuuhaan sopivalle hollille, jotta voi samalla tarkkailla ja kuulostella naapuria.

Siimes on kiinnostava henkilö. Lähikauppiaan mielestä Siimes on hieman outo ylenpalttisessa uteliaisuudessaan. Huoltoaseman pitäjä sen sijaan keskustelee Siimeksen kanssa mielellään tämän naapurissaan havaitsemista oudoista piirteistä.

Oksanen-niminen toinen mökkinaapuri oli tämäkin kaikessa ynseydessään mielenkiintoinen henkilö. Odotin koko ajan, että koska Oksanen tulee uudelleen kuvioihin mukaan. Mutta tämä pysyi valitettavasti loppuajan kokonaan poissa. 

Myös Siimeksen suhde vaimoonsa Liisaan on kiinnostavasti kuvattu. Liisa pitää kesäkursseja eri puolilla Suomea. Siimeksen ja Liisan keskustelut ovat tyypillistä keski-ikäisen pariskunnan jutustelua.

Jatkokertomuksena kulkevassa kesädekkarissa ei voi olla paljon henkilöitä. Lukija ei pysty pitämään mielessään kovin monta erillistä henkilöä eikä näihin liittyviä kuvauksia. Oli hyvä, että tapahtumat pyörivät selkeästi Siimeksen ympärillä.

Irralliset jaksot hajottivat

Muutaman kerran Nykänen irrottaa kuvauksen mökkiympäristöstä. Nämä irtiotot tuntuvat  harmillisilta, koska niissä kuvatut henkilöt jäävät kasvottomiksi. Tietenkin niillä kuvauksilla vihjaillaan naapurimökin asukkaaseen, mutta silti tuntui hyvältä kun taas palattiin Siimeksen maisemiin.

Irralliset kuvaukset myös unohtuvat jo muutaman päivän päästä. Joten jos sama tyyppi tulee uudelleen kuvioihin viikon parin päästä, niin edellistä kuvausta ei enää muista.

Yhdessä jaksossa kirjailija yllättäen nimittää Siimestä Olaviksi. Tämä tuntui oudolta, kun tuossa jaksossa Siimes aivan yksikseen rakentelee puuhun tulevaa kuuntelulaitetta. Vaimo puhuttelee miestään Olaviksi, mutta kertoja puhuu muutoin koko ajan vain Siimeksestä.

Ritvan dekkariarvostelut: