13 Tou 2008

Sirpa Tabet, Varjomies. Otava 2001

Uhka väijyy omakotialueen yllä

Dekkarikirjailija Sirpa Tabet´n Varjomies kuvaa vanhaa helsinkiläistä omakotialuetta, jossa alkaa tapahtua kummia. Yhden talon asukki houkutellaan matkustamaan etelään ja kun tämä palaa matkaltaan, on talo poltettu. Asukki saa tietää, että hänelle on vuokrattu asunto keskustasta. Asunto on vuokrattu jo ennen hänen matkaansa. Mitä tämä oikein on?

Kun palaneen talon raunioista löytyy vielä ruumiskin, niin poliisikin kiinnostuu yhä enemmän tapauksesta. Sirpa Tabet´n toimittaja-tutkija Paula Mikkolakin kiinnostuu tapauksesta ja lähtee haastattelemaan alueen muita asukkaita. Sekä lukijasta että Paula Mikkolasta alkaa tuntua, että joku vetelee nyt alueen nyörejä jossain taustalla.

Varjomies kuvaa monia vakavia asioita. Yksinhuoltajaäiti Leeni pakoilee tyttärensä kanssa pitkin Helsinkiä. Sairaalassa viruu sukulaistäti, jonka nimikirjoitusta vaanitaan monelta taholta. Kuvatun alueen asukkaat eivät oikein tiedä, että miten olla. Ketä kuunnella ja kenelle puhua.

Itse varjomieskin on sikäli mielenkiintoisesti rakennettu, että hän on mukana alusta alkaen. Tarinan kaikki tärkeät henkilöt ovat alusta lähtien mukana kuvassa. Joten rakenteen kannalta kaiken pitäisi olla kunnossa, mutta mistä johtui, että monet langat tuntuivat hajoavan, unohtuvan tai sitten ne olivat liian hauraita?

Taustalla on jokin paha taso, mutta tuo taso jää melko pitkälti selvittämättä. Ketkä kaikki siinä oikein pelasivat yhteen? Ja miten kukakin oli saatu mukaan, mikä oli kenenkin motiivi toimia niin kuin toimi, kuka oli mukana täysin vapaaehtoisesti ja kuka puolipakosta? Nämä seikat jäivät ainakin minulle hieman auki.

Tonttikeinottelusta on kuitenkin kyse. Tämä onkin viime vuosina ollut Helsinkiin sijoitettujen dekkareiden lähes yleisin aihe. Suuri raha liikkuu Helsingin seudun tonttikaupoissa. Niinpä myös kovat otteet.

13.4.2002

Ritva Sorvali

Ritvan dekkariarvostelut: