13 Tou 2008

Sirpa Tabet, Lohikäärmetalvi. Otava 2002

Sini-Marja lähteet Kouvolasta Kauniaisiin

Sirpa Tabetin uusin dekkari "Lohikäärmetalvi" kertoo kouvolalaisesta naisesta Sini-Marjasta. Sini-Marja on keski-ikäinen nainen, eronnut ja käy pankissa töissä. Sini-Marja viihtyy elämässään, käy uimassa, kaupoissa, tanssimassa.

Eräänä päivänä Sini-Marjan turvallinen elämä muuttuu. Sisarpuoli Mikaela tulee kylään. Mikaela on kymmenen vuotta nuorempi, maailmannainen. Hän haluaa saada nuukahtaneeseen Sini-Marjaan vauhtia ja pyytää tätä jättämään Kouvolan ja muuttamaan luokseen Kauniaisiin. Siellä siskolla on iso talo, johon mahtuu toinenkin asuja.

Lukijasta tuntuu käsittämättömältä, että Sini-Marja tosiaan sanoo itsensä irti pankista ja rupeaa laittautumaan kohti Kauniaista. Näin tapahtuu vaikka hän tajuaa, että kaikki ei ehkä ole aivan kohdallaan Mikaelan elämässä ja että ei tämä edelleenkään ole erityisen kiinnostunut siitä mitä Sini-Marjalle kuuluu. Mikaela on enemmänkin täynnä itseään.

Kauniaisissa komea talo, mutta...

Kun Sini-Marja muuttaa Kauniaisiin, hän joutuu keskelle omituisia tapahtumia. Hän rupeaa pohtimaan, että onko sittenkin olemassa kaksi Mikaelaa? Mikaelan talon ympäristö on aition oloinen eivätkä naapuritkaan tiedä tästä paljoa.

Vähitellen Sini-Marja alkaa tajuta, että joku liikkuu talossa aina hänen poissa ollessaan. Tavarat ovat usein eri paikoilla. Mikaelan yritys toimii ikään kuin itsestään. Mikaelan suunnittelema tavarantilausjärjestelmä on tietokoneohjelmoitu, joten se pystyy täydentämään itseään, vaikka kukaan ei tekisi mitään.

Mikaelan talossa rupeaa tapahtumaan yhtä oudompia asioita. Sini-Marja ei tiedä enää, että uskaltaako hän käydä illalla nukkumaan. Nekin harvat ihmiset, joita hän tapaa ovat muita kuin mitä esittävät olevansa.

Missä Mikaela oikein oli mukana?

Kirjailija herättää lukijassa kysymyksiä siirtämällä kuvauksen tämän tästä arpakuutioita puristelevaan mieheen. Mies näyttää olevan täysin irrallaan muusta tarinasta, kunnes selviää että hän pohtii juuri Mikaelan ja Sini-Marjan suhdetta ja näiden tulevaisuutta. Miehellä on tiettyjä suunnitelmia molempien suhteen.

Vaikka Mikaela näyttää puuhaavan täysin asiallisen maahantuontiliikkeen johtajana, niin loppujen lopuksi hän on sotkeutunut aivan muuhun. Kuitenkin lähes kaikki kirjan henkilöt jäävät hyvin epämääräisiksi. Ainoa henkilö josta lukijana kiinnostuin oli Sini-Marja. Huoli tämän kohtalosta pakotti lukemaan kirjan loppuun.

Jos muutkin henkilöt olisivat tulleet lähemmäksi, niin näistä olisi varmaan kiinnostunut. Mutta nyt kävi niin, että muilla ei tuntunut olevan mitään väliä. He olivat vain taustaa ja rekvisiittaa. Ainoastaan Sini-Marjan kohtalo kiinnosti.

julkaistu 19.7.2003

Ritvan dekkariarvostelut: